Rostou na Marsu houby? Vozítko Curiosity vyfotografovalo zvláštní vesmírné objekty

 
Další 2 fotografie v galerii
NASA ještě nevydala oficiální vysvětlení těchto fotografií pořízených na Marsu / NASA
Některé fotografie z povrchu Marsu ukazují, že zde rostou houby, tvrdí jedna skupina vědců. Našla tedy NASA konečně důkaz existence života na této planetě?

Nejnovější studie ukazuje celkem 15 snímků a bere je jako důkaz existence řas, lišejníků a hub na Marsu. Fotografická evidence podobných (a již poměrně složitých) životních forem by po potvrzení zcela posunula naše chápání Marsu a vůbec života mimo Zemi.

Dr. Regina Dassová, spoluautorka studie uvedla: „Na Zemi neexistuje žádná geologická či jiná abiogenní síla, jež by zvládla vyprodukovat struktury sedimentů a to v počtu stovek, jež vypadají jako malé houby, stonky, stopky a kapkovité útvary, které působí jako spóry spadlé do okolí."

Faktem je, že bylo vyfoceno ze strany NASA celkem patnáct vzorků, jež vypadají, jako že rostou ze země, a to dokonce v časové smyčce tří dní. Je nejisté, zda by na Marsu mohl vzniknout život, ale je možné, že podmínky pro něj budou lepší spíše pod zemí, nežli na povrchu.

Studie byla publikována v časopisu „Journal of Astrobiology and Space Science Reviews" a jak se dá očekávat, podobně kontroverzní téma je ze strany vědecké komunity často zcela odmítáno.

Další akademičtí vědci mají po ruce i alternativní vysvětlení: jde o hematit, jednu z forem oxidu železitého. V časopisu se dále uvádí: „Informace ze studie ještě nejsou automaticky důkazem o životě na Marsu. Abiogenní vysvětlení se také nedá vyloučit."

Mohlo by vás zajímat

Reklama