Vědci objevili galaxii, která neobsahuje téměř žádnou temnou hmotu

Nedostatek temné hmoty posiluje teorii temné hmoty / Pixabay
Nález galaxie bez temné hmoty představuje posun ve zkoumání způsobu, jakým se vytvářely galaxie. Zároveň jde o krok směřující k ověření existence temné hmoty.

Temná hmota je nejzáhadnější látkou, kterou lidé znají a jež tvoří hlavní část (až 85 %) veškeré hmoty ve vesmíru. V loňském roce byla identifikována galaxie DF 2 a nedávno vyšla studie potvrzující, že jí opravdu chybí temná hmota.

Nyní má tato galaxie svoji společnici, která rovněž postrádá temnou hmotu. Je tedy jasné, že galaxie bez temné hmoty není omylem pozorování, ale skutečností. Zjištění, publikovaná výzkumníky z Univerzity v Yale, staví svá přesvědčení na výzkumu zveřejněném v loňském roce. Ten poprvé přinesl důkazy o galaxii bez veškeré temné hmoty. Přitom temná hmota jinak byla v každé další známé galaxii napříč vesmírem.

Tým zveřejnil nejnovější poznatky v The Astrophysical Journal Letters. „Mysleli jsme si, že každá galaxie má temnou hmotu a že temná hmota začíná tím, čím začíná galaxie,“ řekl Pieter van Dokkum z University v Yale. Tato neviditelná, tajemná látka je nejvýznamnějším aspektem jakékoli galaxie. Takže nalezení galaxie bez ní je nečekané. Zpochybňuje standardní představy o tom, jak si myslíme, že galaxie fungují, a ukazuje, že temná hmota je skutečná. Má svoji vlastní samostatnou existenci.

Podobně jako u první galaxie, i nově objevená temná hmota bez dvojčete, nazvaná DF4, je tím to, co výzkumníci nazývají „ultra-difuzní“ galaxií, což znamená, že obsahují asi 100 až 1000krát méně hvězd, než naše vlastní galaxie.

„Skutečnost, že vidíme něco, co je prostě úplně nové, je to, co je tak fascinující,“ řekl profesor astronomie na Harvardské univerzitě, Shany Danieli, který poprvé spatřil galaxii asi před dvěma lety. Objev obou galaxií nejenže představuje překvapující a bezprecedentní trend, ale i jádro debaty o existenci samotné temné hmoty.

Podle vědců je jedním z největších náznaků existence temné hmoty, která nebyla nikdy empiricky pozorována, to, že se objekty na okraji naší galaxie pohybují mnohem rychleji, než odpovídá pozorovaným normám. V nově objevených galaxiích však vědci zaznamenávají, že se objekty pohybují rychlostí odpovídající hmotnosti normální hmoty.

Je ironií, že nedostatek temné hmoty zde posiluje teorii temné hmoty. To dokazuje, že temná hmota je látka, která není spjata s „normální“ hmotou, neboť obě lze nalézt odděleně. Proto vědecké týmy říkají, že budou i nadále hledat další takové galaxie, aby pomohly pochopit tento fenomén a možná dokonce našli některé stopy vedoucí k jednomu z nejtemnějších tajemství vesmíru. „Naše naděje je, že nás to povede o  krok dál v pochopení jedné z největších záhad v našem vesmíru - povahy tmy,“ řekl Danieli.

Mohlo by vás zajímat

Reklama