Záhadné rádiové signály letící vesmírem miliardy světelných let mohou být detekovány v reálném čase

Pokud je dalekohledem zachycen rychlý rádiový výbuch, je Farahův systém navržen tak, aby jej automaticky zachytil / Pixabay
Vznikl nový způsob, jak si v reálném čase všimnout krátkodobých pulsů pocházejících z dalekého vesmíru. Systém strojového učení je navržen tak, aby signály automaticky zaznamenával. Je již detekováno pět FRB signálů, včetně jednoho z nejenergičtějších, jaký jsme dosud viděli.

Nový automatizovaný systém pro detekci tajemných rádiových pulzů vycházejících z hlubokého vesmíru vyvinul Wael Farah z Austrálie. Prchavé signály známé jako rychlé rádiové výbuchy (FRBs) se vědci snažili zachytit od chvíle, kdy byly tyto signály poprvé objeveny v roce 2007, a to s týmem, který procházel archivní data.

Od té doby došlo k mnoha dalším případům jejich detekce, ačkoli to, co je způsobuje, dosud zůstává záhadou. Tento průlom by mohl být obrovským skokem vpřed pro vědce, aby pochopili povahu rychlých rádiových výbuchů. To by jim umožnilo podrobně je zachytit v okamžiku, kdy dorazí na Zemi.

V době, kdy jsou rychlé radiové výbuchy zachyceny nástroji na naší planetě, mají už za sebou velmi dlouhou cestu. První takový signál, který kdy byl vysledován až k jeho původní galaxii, byl odhalený počátkem tohoto léta.

Přišel z části vesmíru vzdáleného zhruba 3,6 miliardy světelných let. „Je fascinující zjistit, že signál, který prošel polovinou vesmíru a dosáhl našeho dalekohledu po cestě trvající několika miliard let, vykazuje složitou strukturu, tvořící vrcholy oddělené méně než milisekundou, “ řekl Wael Farah, který vyvinul nový systém. Farah, student na Swinburne University of Technology, vyškolil počítač na Molongo Radio Observatory, aby rozpoznával jemné vlastnosti FRB a odlišil je od šumu v pozadí. Podle týmu již bylo zaznamenáno pět takových výbuchů, včetně jednoho z dosud nejenergičtějších.

Pokud je dalekohledem zachycen rychlý rádiový výbuch, je Farahův systém navržen tak, aby jej automaticky zachytil. "Technika strojového učení umožňuje počítači detekovat a zaznamenat FRB z milionů dalších rádiových událostí, jako jsou mobilní telefony, bouřky a signály ze slunce a pulsarů,“ říká vědec podílející se na projektu Dr. Chris Flynn. Nová technika také umožní vědcům studovat tyto signály podrobněji než kdykoli předtím. To nám řekne více o jejich struktuře a snad také to, odkud přišly.

Podle vedoucího projektu profesora Matthew Bailese nám nový systém umožňuje plně využívat jeho vysoké časové a frekvenční rozlišení a vlastnosti FRB sondy, které byly dříve nedosažitelné.

Mohlo by vás zajímat

Reklama