Archeologové v Peru objevili tajemný, přes 500 let starý, rituál dávných Inků

Obětiny měly usmířit bohy, nastolit dobré počasí a zajistit bohatou sklizeň / Pixabay
V lokalitě Tambo Viejo, na jižním pobřeží Peru, byl archeology odkryt tajemný, 573 let starý, rituál dávných Inků. Našli tam čtyři velmi dobře zachovalá těla lam, která byla datována do poloviny 15. století.

V minulosti již byly vykopány stovky ostatků těchto zvířat coby milodarů. Je to však poprvé, co byla nalezena jejich těla, navíc bohatě nazdobená, v kontextu přímé oběti, votivního daru. 

Lamy, které objevil a studoval Lidio Valdeze z univerzity v Calgary v Kanadě ve spolupráci s archeology z peruánské Universidad de Huamanga, se dochovaly jako kostry potažené kůží. Z části zůstala zachována i jejich srst. Ostatky (těla i hlavy) byly zdobeny pestře barevnými ozdobami z nití a stuh. Nad hroby pak bylo umístěno peří, které pocházelo z těl tropických ptáků. 

Na tělech nebyly nalezeny žádné stopy po zmrzačení, řezech a jiných ranách. Jelikož nebyly určeny žádné stopy po zabití, archeologové předpokládají, že zvířata byla pohřbena zaživa. Přihrává tomu i zjištění, že lamy měly barevnými provazy svázané končetiny kvůli znehybnění.  

To, že byly ostatky odkryty v tak skvělém stavu, je způsobeno hlavně místem, na němž byly uloženy. Lamy ležely pod kamennou podlahu budovy, jejíž účel archeologové neznají. Těla pomohl zakonzervovat i písek, který podlahu překrýval. 

Obětování lam se odehrálo před místním publikem. Na místě se našly pece, zbytky částečně spálených zvířecích kostí a sladké brambory. Lidé se tedy oddávali hodování. Po jeho dovršení bylo provedeno rituální zabití lam. 

Podle Španělů měly obětiny v podobě lam usmířit bohy, nastolit dobré počasí a zajistit bohatou sklizeň. Tento votivní rituál byl ovšem jiný, provedený na místě, kde byly lamy bohům nabízeny ještě před Inky, a to kulturou Chimů. Tato civilizace byla poražena a ovládnuta právě Inky. Podle Valdeze si uchvatitelé možná chtěli stejnými obětinami usmířit místní bohy. 

Lokalita se každopádně transformovala na místní centrum, kde bylo prováděno obrovské množství obětin. Nešlo jen o lamy, mezi obětovanými bylo i velké množství morčat. Existují dokonce i důkazy z jiných částí Peru, které nasvědčují tomu, že mezi obětmi byly i děti. A pak byl nový svět objeven, a to byl konec i mocné civilizace Inků. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama