Archeologové vykopali v Sakkáře čtyři metry dlouhý svitek papyru s textem z Knihy mrtvých

Jen jen otázkou času, kdy Sakkára vydá další poklady / Pixabay
V polovině ledna egyptští archeologové oznámili své další nálezy, které vydalo naleziště v Sakkáře, pohřebiště někdejší metropole Dolního Egypta Memfis, kde se mrtví ukládali k odpočinku po více než tři tisíce let.

Na archeologickém nalezišti a egyptském pohřebišti v Sakkáře nedaleko Káhiry byl odkryt pohřební chrám královny Nearit, a to poblíž pyramidy jejího manžela, faraóna šesté dynastie Tetiho. Egyptu vládl v letech 2305 až 2279 před naším letopočtem. Informovalo o tom egyptské Ministerstvo turismu a starožitností. 

Právě v blízkosti této pyramidy našel tým archeologů v minulém roce řadu pohřbených lidských ostatků z období 18. a 19. dynastie (1550 až 1186 před naším letopočtem). Pohřby pravděpodobně byly součástí kultu uctívajícího Tetiho. Ten se okolo faraóna utvořil po jeho smrti a setrval přes tisíciletí. Archeologové našli 50 dřevěných, bohatě zdobených sarkofágů a řadu různých artefaktů v 22 pohřebních šachtách. 

Mezi nimi byl i čtyři metry dlouhý svitek papyru s textem jedné z kapitol Knihy mrtvých, rukopisu, který měl duše připravovat na posmrtný život. Na papyru je uvedeno jméno Pwkhaef. Pravděpodobně patřilo vlastníkovi dokumentu. Zajímavostí je, že tohle jméno archeologové našli i na jednom ze sarkofágů a také na čtyřech vešebtech, soškách, které zesnulé provázely posmrtným životem. 

Mezi další nálezy v pohřebních šachtách patří zdobená stéla, bronzová sekyra, oblíbená desková hra senet a několik soch Osirise, egyptského boha plodnosti. Nedaleko se nacházela svatyně, která byla zasvěcena Anúbisovi, bohu zesnulých a mumifikace.

Podle vyjádření Chálida Anáního, ministra pro turismus a starožitnosti, které pronesl v listopadu 2020, je i přesto v Sakkáře odkryto pouze jedno procento všech artefaktů. Vykopávky vede Zahí Havás, významný světový egyptolog a bývalý generální tajemník Nejvyšší rady pro památky. Jen jen otázkou času, kdy Sakkára vydá další poklady. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama