Jak rozumět novému energetickému štítku, co se od března 2021 změní

Štítek nebude nově uvádět jen údaje o spotřebě elektřiny, ale i další neenergetické údaje formou snadno srozumitelných piktogramů a údajů / Pixabay
Energetický štítek byl původně vytvořen v roce 1995, aby pomohl zákazníkům se lépe orientovat při nákupu spotřebičů a vybrat ten energeticky účinnější. Inovace se dočkal v roce 2010, kdy se na štítku objevily třídy A+ až A+++.

Štítky se velmi osvědčily. Nejenže usnadňují volbu, ale ve svém důsledku pomáhají lépe hospodařit se zdroji a také snižovat emise skleníkových plynů. Od 1. března 2021 bude nám známý energetický štítek nahrazen novým, srozumitelnějším.

Mezi kategorie spotřebičů, které mají od března 2021 nové energetické štítky, patří myčky nádobí, pračky, pračky se sušičkou, chladničky, vinotéky a mrazničky. Zbývající kategorie přejdou na nové štítkování v následujících letech.

Sedmistupňová škála zůstává, ale bude mít nový význam

Dnes v najdete v balení nových výrobků, uvedených  na trh po 1.3.2020 dva energetické štítky: starý štítek (platný do 28. února 2021) a nový štítek (platný od 1. března 2021). Nový energetický štítek představuje nové energetické třídy. Sedmistupňová barevná stupnice bude zachována, ale zmizí třídy se znaménkem plus, tedy A+++, A++ a A+, které spotřebitele mátly.

"Budou nahrazeny jednotnou energetickou stupnicí spotřeby od A do G. Dále také nový energetický štítek, v porovnání s předchozím stavem, zpřísňuje zařazení výrobků do nejlepší energetické třídy – třídy A a B tak zůstanou prakticky volné, aby zůstal prostor pro další inovace a nové, energeticky ještě účinnější spotřebiče. Spotřebiče z nejúspornější třídy A+++ se tak posunou do třídy C, D nebo i E," upozorňuje Darina Papáčová, specialistka společnosti Whirlpool.

Přibydou další snadno srozumitelné údaje

Štítek nebude uvádět jen údaje o spotřebě elektřiny, ale i další neenergetické údaje formou snadno srozumitelných piktogramů a údajů – například informaci o spotřebě vody na každý mycí nebo prací cyklus, o skladovací kapacitě, o vydávaném hluku atd.

Úplnou novinkou je informace o délce trvání programu praní nebo mytí. Pračky se sušičkou budou mít informace o délce programu praní s následným sušením a zvlášť pouze pro praní. Takto získá zákazník více informací o spotřebiči pro případ, že jej bude používat hlavně pro praní. 

Kvůli nové metodice nelze staré a nové štítky srovnávat 

Současně se ale velmi podstatně mění metodika měření. U myček, praček i kombinovaných praček se sušičkou se místo roční spotřeby, která odpovídala 220 pracím cyklům a 280 mycím cyklům při referenčním programu, nyní hodnotí spotřeba na 100 pracích/mycích/sušicích cyklů.

Je to pro zákazníka představitelnější a pochopitelnější. Roční spotřeba udávaná v kWh zůstává u chladniček, mrazáků a vinoték, protože tyto spotřebiče jsou v provozu nepřetržitě. Ale i zde se zpřísnila metodika měření. U chladicí techniky se  dočteme informace o objemu chladničky či mrazáku, u vinoték bude objem uváděn v počtu lahví vín o objemu 0,75 litrů. Proto není možný plynulý přechod přímo ze staré energetické třídy na novou.

Příklad nového štítku

Když se podíváme na starý a nový štítek například u vrchem plněné pračky Whirlpool TDLRB 6241BS EU/N, jediným porovnatelným údajem je informace o kapacitě (6 kg prádla), účinnosti odstřeďování a hlučnosti při odstřeďování, protože ty se v případě starého i nového štítku vyhodnocují za stejných podmínek.

Ostatní parametry se nově vyhodnocují při jiném referenčním programu a při 100 pracích cyklech, oproti původním 220 cyklům. Výrobek původně v nejúspornější třídě A+++ -20 % je nyní nově zařazen do třídy C. Starý a nový štítek tedy nejde porovnávat.

Nebude to matoucí? 

Zákazník má u výrobku starý i nový štítek, a tak snadno porovná, že výrobek, který byl původně ve třídě A+++, je nyní zařazen do třídy C nebo D. Z pohledu uživatele se nic nemění, spotřebič bude mít stále stejnou spotřebu pro dané programy. Jen bude nově zařazen do jiné energetické třídy.

Není tedy důvod pohlížet na třídu C a nižší jako na neúspornou. Nepochybně nám ale překotný technologický rozvoj přinese i některé výrobky, které se postupně dostanou do třídy B, či dokonce A. Právě i to je smyslem nových štítků, aby bylo kam se posouvat.

Mohlo by vás zajímat

Reklama