Sonda Juno pořídila pohádkově krásné snímky naší modré planety

 
Další 1 fotografie v galerii
JunoCam při misích sondy pořizuje fotografie, které jsou poté zaslány na Zemi / NASA/Kevin M. Gill
Vesmírná sonda Juna se od roku 2016 pohybovala na oběžné dráze Jupiteru. V roce 2013 však využila gravitační asistenci Země pro dosažení rychlosti důležité pro dosažení svého cíle. Při té příležitosti naši planetu zvěčnila.

Sonda Juno, která neměla potřebnou energii k dosažení Jupiteru, byla do vesmíru vyslána z Kennedyho vesmírného střediska 5. srpna v roce 2011. Sonda mohla dosáhnout pouze pásu asteroidů, kde ji gravitace Slunce stáhla zpět k vnitřní sluneční soustavě.

K přeletu okolo Země došlo 9. října v roce 2013. Juno díky manévru nabila na rychlosti o 3,9 kilometrů za sekundu. Průlet byl také příležitostným testem kamery JunoCam.

JunoCam při misích sondy pořizuje fotografie, které jsou poté zaslány na Zemi. Na stránce Mission Juno si je může stáhnout široká veřejnost a upravovat dle libosti. Juno tedy zprostředkovává spolupráci mezi vědci a veřejností s cílem propojení vědeckého chápání planet a uměleckou reprezentací.
 
Důležitý manévr z roku 2013 teď připomněl editor fotografií Kevin Gill, který zpracoval a zveřejnil dechberoucí snímky Země vyfotografované právě kamerou JuneCam.
 
Na stránce Mission Juno si můžete prohlédnout také nádherné snímky Jupiteru, k němuž Juno úspěšně dorazila a na jehož oběžné dráze strávila 5 let.
 
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama