Naše srdce se při čtení či poslouchání příběhů tepem synchronizují

Rytmus našeho srdce se neustále mění / Pixabay
Lidstvo od nepaměti miluje příběhy. Podle nové studie se lidem při čtení či poslechu stejného příběhu v jakékoliv vzdálenosti synchronizuje srdeční tep. Srdce tedy tepem reaguje na vědomé zpracovávání informací.

Příběhy jsou pro nás důležitější než základní fakta. Utváříme s nimi náš svět. Podle předběžné vědecké studie dokážou příběhy dokonce korigovat rytmus našich srdcí.

Neurovědkyně Pauline Pèrezová z Paris Brain Institute monitorovala se svými kolegy srdeční tep dobrovolníků s pomocí elektrokardiogramu. Při poslouchání jednu minutu trvajícího úryvku z románu Dvacet tisíc mil pod mořem došlo mezi účastníky ke sladění srdečního rytmu bez ohledu na to, kde v místnosti se nacházeli.

Vyrušení účastníků s pomocí rušivých zvuků vedlo ke ztrátě této synchronizace i schopnost vybavit si daný příběh. „Bylo prokázáno, že schopnost retence paměti je v souladu s vědomým vnímáním, tudíž to naznačuje, že naše srdce bijí s vědomým zpracováváním příběhu v mysli,“ píší vědci ve své publikaci.
 
„Je důležité, že posluchač věnuje pozornost dějům v příběhu. Nejde o emoce, jde o to být angažovaný a pozorný. Myslet na to, co bude dál. Vaše srdce na tyto signály v mozku reaguje,“ vysvětluje Jacob Sitt, neurovědec z Paris Brain Institute.
 
Rytmus našeho srdce se neustále mění. To bylo přičítáno nevědomé, automatické regulaci našich těl při fyzické zátěži a stresu. Zmíněná studie ukazuje, že v tom ale hrají roli také procesy vědomé.
 
Zdroj: Cell Reports

Mohlo by vás zajímat

Reklama