Křídové plakety nalezené poblíž Stonehenge nejsou abstraktním uměním

V Británii již bylo nalezeno mnoho křídových plaket z doby bronzové, řada u Stonehenge / Pixabay
Tým expertů z Wessex Archeology analyzoval moderní metodou čtyři křídové plakety nalezené u Stonehenge v Británii. Tohle dávné umění podle výsledků pochází z období 3. tisíciletí př.n.l. a reflektovalo věci, s nimiž tvůrci přicházeli do styku.

Křída byla populární materiál pro nespočet generací. Její povrch totiž lze vyhlazovat, což umožňuje odpovídajícím způsobem skicovat, přepracovávat, měnit či mazat návrhy.

V Británii již bylo nalezeno mnoho těchto křídových plaket z doby bronzové, některé přitom byly objeveny poblíž Stonehenge. Mezi tyto nálezy patří i zdobené bubny Folkton Drums vykopané ve vesnici Folkton.

Problém byl v tom, že tyto předměty a jejich rytiny dlouho uložené v muzejních sbírkách nešly zkoumat, neboť neexistovaly moderní metody analýzy, jaké máme dnes.
 
Archeologové z Wessex Archeology analyzovali pomocí metody zvané Polynomiální mapování textury (RIT) čtyři plakety nalezené u Stonehenge, a to pro zjištění jejich výroby, původu a uměleckých vlivů.
 
Tato fotografická technika zdůraznila řadu uměleckých schopností v převážně geometrických vzorech na každé desce a demonstrovala nejen záměrnou, inscenovanou kompozici, provedení a detail, ale také poskytla vhled do inspirace neolitických umělců.
 
V jednom případě je možné dokonce říci, že motivy nejsou abstraktní, ale odrážejí reálné podněty z umělcova života. Například zkroucenou šňůru, která se na jedné plaketě nacházela.
 
Zdroj: Proceedings of the Prehistoric Society

Mohlo by vás zajímat

Reklama