Největší ledovec na světě uvolňoval do oceánu každý den přes miliardu tun sladké vody

Výpočty ukázaly různé rychlosti tání ledovce během zhruba tříletého období / Pixabay
Klimatologové ze Spojeného království modelovali rychlost tání a pohyb ledovce A68, který se nejprve oddělil od Antarktidy, aby se rozpadl na nespočet obtížně pozorovatelných kousků. Vědci také mají data o vlivu tání ledových fragmentů na okolní ekosystémy.

Ještě než se A68 v roce 2017 odtrhnul od Antarktidy, byl to největší ledovec na světě. Tohle ledové monstrum s rozměry 6000 kilometrů čtverečních však po krátkém toulání v roce 2021 zmizelo. Jeden bilion tun ledu byl pryč a bylo jasné, že tak obrovská masa roztátého ledu bude mít dopad na své okolí.

Ten se podle portálu Live Science pokusili zjistit vědci z univerzity v Leedsu. Klimatologové prošli satelitní data a na jejich základě vypočítali úbytek ledu a měnící se rozměry A68. Zahrnuli také přesný pohyb ledovce. A68 putoval z Antarktidy do Jižního oceánu a následně do jižní oblasti Atlantiku. Výsledky studie byly publikovány v časopise Remote Sensing of Environment.

Výpočty ukázaly různé rychlosti tání ledovce během zhruba tříletého období. Jedno z klíčových období A68 přitom bylo na jeho konci před rozpadem, když se ledovec přiblížil k teplejším vodám Zámořského území Spojeného království, konkrétně k Jižní Georgii. Panovaly obavy, že se ledovec zasekne v mělčinách a bude blokovat cestu tučňákům, tuleňům a velrybám hledajícím potravu.
 
A68 však pozbyl dostatečnou hloubku své spodní části, proto o mělké dno nezavadil a udržel se na mořské hladině. V roce 2021 došlo k definitivnímu rozpadu ledovce na velké množství ledových bloků. V době největšího tání každý den A68 uvolňoval do oceánu 1,5 miliardy tun sladké vody. To je asi 150krát větší množství, než je denní spotřeba vody ve Velké Británii.
 
Přísun sladké vody do vody slané znamená dopad na místní proudy. Dno zase ovlivní uvolněné minerály a organická hmota - možné zárodky biologické produkce.

Výzkumná organizace British Antarctic Survey vypustila k roztříštěnému ledovci robotické kluzáky, které monitorují okolní podmínky. Data sice ještě nebyla prozkoumána, „ale myslíme si, že okolo A68 pozorujeme měnící se flóru druhů fytoplanktonu a ukládání minerálů do hlubších částí oceánu," řekl biologický oceánograf Geraint Tarling.
 
Zdroj: Live Science, Remote Sensing of Environment

Mohlo by vás zajímat

Reklama