Zánik indiánské kultury před 1500 lety má na svědomí pravděpodobně kometa

Mnoho různých kmenů v oblasti pokrývající tři americké státy má podobné příběhy o stejné události / Pixabay
Vědci vysvětlili zánik hopewellské kultury, která před více než 1500 lety obývala území dnešní východní Ameriky. Analýza půdy odhalila stopy po dopadu úlomků komety, píší autoři ve své studii.

Vědci dlouho spekulovali, proč hopewellská kultura zmizela. Podle nové studie publikované v časopise Scientific Reports můžeme vyloučit války nebo změnu klimatu.

Britský deník Independent informoval, že výzkumníci našli v rozsáhlé oblasti pokrývající tři americké státy stopy po úlomcích komety v podobě iridia a platiny. Objevená vrstva dřevěného uhlí v sedimentu zase odpovídá období intenzivního horka.

Radiokarbonové a typologické datování vzorků mikrometeoritů umístilo událost do doby mezi lety 252 až 383 n. l. Podle historických záznamů bylo v těch dobách zaznamenáno 69 blízkozemních komet.

Úlomky této blízkozemní komety dopadly na území dnešního Ohia, odhadují vědci. Její výbuch v atmosféře by pro místní životní prostředí přinesl dalekosáhlé, zničující důsledky. Požáry by pokryly přibližně 23 828 kilometrů čtverečních.
 
Důkazy o záhadné katastrofě můžeme najít i jinde. Domorodci sbírali úlomky meteoritů a přidávali je do svých šperků. Dalším vodítkem je mohyla ve tvaru komety postavená touto kulturou v regionu Milford Earthworks. Mezi potomky Hopewellské říše, kmeny Algonkinovů a Irokézů, se navíc tradují různé legendy o podivných událostech.
 
„Fascinující je, že že mnoho různých kmenů má podobné příběhy o stejné události,” řekl antropolog Kenneth Tankersley z University of Cincinnati ve státě Ohio. Vyprávějí o obrovském rohatém hadovi na nebi, který na zem shazuje kameny. Nebeském panterovi, který měl moc bourat lesy. Slunci, které spadlo z nebes.
 
Vědci, kteří mají stále mnoho otázek, plánují na tomto území další výzkumy. Chtějí získat lepší představu o tom, jak mohly tyto úlomky ovlivnit okolí a samotnou domorodou kulturu. „Je těžké určit, co přesně se tady stalo. Máme jen pár světlých bodů ve tmě. Ale také máme oblast s vysokým žárem, která by byla pro lidi v této oblasti i mimo ni katastrofální,” tvrdí paleoekolog David Lentz.
 
Zdroj: Independent, Scientific Reports

Mohlo by vás zajímat

Reklama