Tatra Trucks vyrobila vloni více vozů než v roce 2021

Automobilka v září 2022 otevřela nové servisní a školicí centrum v Kopřivnici / TATRA TRUCKS
Automobilce Tatra Trucks se v roce 2022 dařilo, což se promítlo do počtu 1326 vyrobených a prodaných vozů a překonání předpokládaných tržeb.

Automobilka také v minulém roce pokračovala v plnění klíčových kontraktů a zahájila vývoj nových generací automobilů svých stěžejních modelových řad i systémů alternativních pohonů. Tyto procesy se zásadním způsobem promítnou do její produkce v následujících letech.

Za rok 2022 kopřivnická automobilka TATRA TRUCKS dosáhla tržeb ve výši 7,12 miliardy korun, což je o 10 procent více, než plánovala. Zákazníkům v různých segmentech dodala 1326 automobilů, což je více než v letech předchozích a tento počet je potvrzením trendu postupného zvětšování objemu produkce. Pro tento rok TATRA TRUCKS plánuje další navýšení výroby, pokud se záměr zdaří, dostane se automobilka na rekordní čísla v novodobé historii.

TATRA TRUCKS dlouhodobě rozvíjí svou produkci pro všechna odvětví, kde se uplatňují plněpohonné střední a těžké nákladní automobily, přičemž se snaží udržovat rovnováhu objemu výroby pro civilní a obranný sektor. Největší část z celkem 1326 dodaných nákladních automobilů za minulý rok putovala na tuzemský trh. Necelou polovinu z celkové produkce tvořila vozidla pro civilní segmenty, jako jsou stavebnictví, těžební průmysl, komunální služby, zemědělství atd., a také pro zákazníky v oblasti hasičských a záchranných složek. V minulém roce mírně převážila produkce nákladních vozů pro obranný segment, především vzhledem k mezinárodní bezpečnostní situaci a potřebám české armády.

„Poslední roky byly pro naši společnost úspěšné a chceme v tom pokračovat i v roce 2023. V minulém roce jsme pracovali na řadě zakázek, k největším patřily ty, jež spadají do obranného a záchranářského sektoru. Šlo hlavně o logistická vozidla na přepravu nákladů a osob pro českou a belgickou armádu, ale také například hasičské speciály pro německý trh," upřesnil Pavel Lazar, generální ředitel a předseda představenstva společnosti TATRA TRUCKS.

TATRA TRUCKS v minulém roce začala ve spolupráci se společností DAF Trucks a dalším kopřivnickým podnikem TATRA Defence Vehicle (TDV) dodávat automobily v rámci objednávky na téměř 900 logistických vozidel pro belgickou armádu. Tento kontrakt tři partnerské firmy získaly v rámci výběrového řízení o rok dříve. Belgická zakázka představuje pro TATRA TRUCKS i TDV průlomový projekt, je to totiž poprvé, kdy se v tak velkém měřítku prosadily na území západoevropských členů NATO, kde je silná konkurence místních výrobců.

V druhé polovině roku 2022 byly také velmi důležité objednávky na téměř tři stovky přepravních automobilů TATRA pro českou armádu, které Ministerstvo obrany ČR objednalo prostřednictvím urgentního způsobu zadání v souvislosti se zhoršenou bezpečností situací. „Dokázali jsme na požadavky ministerstva velmi pružně zareagovat a do konce roku 2022 jsme dodali na dvě stě nákladních automobilů v souladu se smlouvami ze srpna a září. Plnění smluv pokračuje i letos, armádě dodáme další desítky tatrovek, stejně tak i příští rok," vysvětlil Petr Hendrych, obchodní ředitel a místopředseda představenstva TATRA TRUCKS.

Velmi významné z hlediska pronikání na západoevropské trhy jsou i zakázky na hasičské speciály určené pro Německo. V minulém roce automobilka splnila dodávku 46 hasičských vozidel TATRA s nástavbami od českého výrobce THT Polička pro hasičské jednotky spolkové země Braniborsko. Loni také zahájila ve spolupráci s firmou Rosenbauer výrobu 77 hasičských automobilů TATRA pro německý Bundeswehr. Dodávky těchto vozidel budou pokračovat i letos. Loni firma vyrobila také první vozidla TATRA určená pro nové mobilní 3D radary typu MADR české armády a dále pro speciální systémy elektronického rušení STARKOM nebo podvozky 6x6 určené pro obrněná vozidla TITUS, které si česká armáda rovněž objednala.

Loňský rok se nesl i ve znamení důležitých událostí. TATRA TRUCKS například vyrobila jubilejní nákladní vůz s pořadovým číslem 10 000 od převzetí automobilky současnými českými vlastníky v roce 2013. Jeho dokončení doprovodil slavnostní akt za účasti pozvaných osobností a velkého zájmu médií. Automobilka také v září otevřela nové servisní a školicí centrum v Kopřivnici, které výrazně napomohlo zkvalitnění služeb pro zákazníky i obchodní partnery TATRA TRUCKS.

Zdroj: TATRA TRUCKS

Mohlo by vás zajímat

Reklama