Ruská hypersonická zbraň doletí kamkoliv na světě za pár minut už v roce 2020

 
Další 2 fotografie v galerii
Prezident Putin prozradil, že zbraň poletí rychlostí 20x vyšší, než je rychlost zvuku / Pixabay
Podle anonymních amerických zdrojů (patrně přímo z vlády), chystá Rusko hypersonickou kluzákovou zbraň Avangard odpalovanou z oběžné dráhy a schopnou zasáhnout cokoliv na světě v řádu minut (pozor, nikoliv desítek minut jako běžné rakety).

Ohlas v Americe je celkem pochopitelný, protože nemá proti Avangardu žádnou obranu – ten má být totiž schopen letět rychlostí až 20x vyšší, než je rychlost zvuku. Zdroje dále uvádějí, že Rusko zbraň poprvé testovalo v roce 2016. Třetí test v říjnu 2017 selhal, protože platforma spadla jen pár sekund před zasažením cíle.

Moskva vyvíjí Avangard již tři desetiletí, ale ráda by jej uvedla do dvou let konečně do akce. Je to vše jen pár měsíců poté, co úřadující prezident Putin prozradil, že ruský, stále se rozšiřující, hypersonický arzenál byl „neviditelný, letěl 20x rychleji než zvuk a zní a spadne na cíl jako meteorit."

Střela Avangard je ve své kluzákové formě vyrobena tak, že je umístěna na nosném vozidle (tradiční mezikontinentální raketa – v tomto případě ruský model SS-19). A když odstartuje, tak využije aerodynamiky ke své cestě opět do atmosféry.

A teď to nepříjemné: je schopna provádět ostré zatáčky a točit se, jak chce, takže je „absolutně nezranitelná jakýmkoliv běžný raketovým obranným systémem".

Jeden z testovacích kluzáků obsahoval i falešnou nálož, je ovšem otázka, zda ji zbraň bude vůbec nosit a potřebovat při své rychlosti. A Rusko naznačilo i to, že se plánuje čtvrtý test letos v létě.

Mohlo by vás zajímat

Reklama