Zvuková rozšířená realita přichází: Co to pro nás uživatele znamená?

Speciální zařízení poznají nejen vaši lokaci, ale také směr, kterým se díváte / Bose
Audio produkty Bose nabízejí jako první na světě prvky zvukové rozšířené reality při cestování, cvičení, učení, hraní a dalších činnostech.

Rozšířená realita je v současnosti známá především ve spojení s obrazem. Představuje koncept propojení skutečného a virtuálního světa – zpravidla funguje tak, že do obrazu, který zobrazuje skutečnost, přidává další grafické prvky.

Dnes nejčastěji využívaným příkladem rozšířené reality je u nás lov pokémonů. Zajímavou aplikací je také možnost namíření kamery telefonu na historickou památku se současným promítnutím jejího názvu a dalších dostupných informací na displej. Tyto způsoby využití předpokládají propojení s GPS modulem vestavěným do přístroje. Prvním zařízením pro využití možností zvukové rozšířené reality dostupným v Evropě jsou sluchátka Bose QuietComfort 35 II. Aplikace nabízejí uživatelům rozšířené možnosti navigace, her nebo například služby virtuální caddyho při golfu.

Prvním zařízením Bose, které je přímo navrženo pro rozšířenou realitu, jsou brýle s označením Alto a Rondo. Ty však prozatím nejsou určeny pro evropský trh. Naopak známým produktem prodávaným u nás jsou sluchátka s technologií aktivního potlačení okolních ruchů – Bose QuietComfort 35 II.

Právě ty vybavuje výrobce již od konce loňského roku GPS modulem a víceosým gyroskopickým senzorem. Ty umožňují využít aplikace pro rozšířenou realitu. Zmíněná zařízení poznají nejen vaši lokaci, ale také směr, kterým se díváte. Díky tomu vám například navigace může do sluchátek oznámit, že máte zahnout doleva kolem McDonaldu, který je přímo před vámi, nebo přečíst informace o pamětihodnosti, na kterou se právě přirozeně díváte.

Abyste mohli zvukovou rozšířenou realitu využít, kromě samotného zařízení je třeba mít v iPhonu nebo iPadu nainstalovanou a aktualizovanou aplikaci Bose Connect (ve verzi 8.0 a vyšší). Poté můžete stahovat a používat všechny dostupné aplikace pro zvukovou AR. Verze pro Android je nyní ve vývoji.

Mohlo by vás zajímat

Reklama