Další sen vizionáře: Sportovní vůz Tesla Roadster na raketový pohon

 
Další 3 fotografie v galerii
Napájení vozu Tesla Roadster bude řešeno 200 kilowatthodinovým akumulátorem / Tesla
Místo zadních sedadel bude mít sportovní vůz Tesla Roadster trysky SpaceX s raketovým pohonem. Řidiči vozu tak budou moci bez nadsázky plavat ve vzduchu nad zemí. Je to nesmysl nebo jen vtip velkého vizionáře?

Podle Elona Muska ale nejde o žert. Systém trysek SpaceX pro studený plyn s vysoce natlakovaným vzduchem v kompozitní tlakové nádobě nahradí dvě zadní sedačky v autě. Vzduch lze přitom v systému doplňovat pomocí elektrických kompresorů napájených z baterie v autě.

Už v loňském roce mluvil miliardář Elon Musk o tom, že nový Tesla Roadster přijde s možností využít systém raketových motorů pro sportovní vůz, aby dramaticky zlepšil jeho akceleraci. „Volba balíček SpaceX“ je tedy posledním z řady plánů vyhlášených Muskem, které brzy dojdou svého uskutečnění. 

Čtyřsedačkový sportovní vůz, který již byl postaven tak, aby se stal nejrychlejším autem všech dob, se tedy bude moci pochlubit raketovým pohonem, který mu pomůže se zatáčením, brzděním a zlepšením maximální rychlosti.

Jeden z uživatelů Twitteru spekuloval, zda společnost Tesla použije stlačený vzduch, aby dodržela svůj slib celoelektrického vozu. Šéf Tesly potvrdil tuto teorii a dodal: „Použití konfigurace, kterou popisujeme s elektrickým čerpadlem, jež doplní vzduch v COPV (kompozitní tlaková nádoba, nádrž určená k udržování kapaliny či plynu pod tlakem), má smysl. Ale půjdeme ještě dál.“

Úplně nový Roadster, který se začne vyrábět v roce 2020, chce být nejrychlejším vozem, který kdy byl postaven. Sportovní vůz může cestovat pouze na jedno nabití, což je novým rekordem pro všechna elektrická vozidla.

Napájení vozu Tesla Roadster totiž bude řešeno 200 kilowatthodinovým akumulátorem. „Budete mít možnost cestovat z Los Angeles do San Francisca a zpět, a to bez dobíjení,“ řekl Elon Musk už loni v listopadu. Díky této baterii bude dost elektřiny i pro napájení v úvodu zmiňovaných kompresorů pro trysky SpaceX. 

Roadster bude mít zrychlení z 0 na 100 km v hodině za pouhé 1,9 sekundy. Maximální rychlost bude 400 km za hodinu. Uvedená čísla zní neuvěřitelně, ale jsou skutečná. Bude to definitivní KO benzínovým vozům? „Jízda s benzínovým sportovním vozem se bude podobat parnímu stroji,“ říká Musk. Prvních 1000 vozů má stát 250.000 dolarů (cca 5.625.000 Kč), později budou ceny začínat "jen" na 200.000 dolarech. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama