Hypersonické lety se blíží: Použít půjde díky nové technologii i standardní tryskové motory

 
Další 1 fotografie v galerii
Nový systém umožní motoru pracovat tak, aby se dovnitř nedostal horký vzduch / Reaction Engines
Hypersonické lety (kupříkladu přes Atlantik do New Yorku se dostanete z Londýna za méně jak hodinu) se dostaly do další klíčové fáze: vědcům se totiž podařilo upravit díky nové technologii standardní tryskové motory tak, že se ani při rychlostech 3x překračujících rychlost zvuku neroztavily.

Výzkumníci z „Reaction Engines" zvládli tento „před-chladič" (pre cooler) implementovat a zprovoznit i při simulované rychlosti 3,3 machu (4 023 km/h). To naznačuje, že i velké hypersonické motory (ty, jež se dají připojit na letadlo), jsou zase blíže realizaci.

Jejich experimentální „Synergetic Air Breathing Rocket Engine" („Sabre") je určen k tomu, aby se s jeho pomocí opět revolucionizovala letecká doprava a aby bylo možné lidi i zboží dostat kamkoliv po světě v řádu hodin. A samozřejmě také, aby bylo možno dostat zboží a lidi na orbitu a zpět levněji.

Systém zvaný „pre-cooler" umožní motoru pracovat tak, aby se dovnitř nedostal horký vzduch (a ten se následně roztavil) a byl již otestován úspěšně na rychlosti trojnásobku zvuku. Dalším krokem bude prý pro technologii mach 5,5 (6 800 km/h), takže jestli to tak půjde dále, dočkáme se podobných věcí co nevidět (nejvyšší čas, rok 2020 je na spadnutí).

Firma Reaction Engines postavila své testovací středisko v Coloradu a využila k tomu tryskový motor „General Electric J79", aby zreplikovala podmínky, jaké letadlo zažije při hypersonické rychlosti. 

Firma sní o tom, že se jí podaří vyrobit opětovně použitelný stroj, jenž bude kombinovat efektivitu tryskového motoru a rychlost i výkon rakety.

Mohlo by vás zajímat

Reklama