Letadlo lehčí než vzduch může díky revoluční technologii zůstat ve vzduchu bez omezení

Levný způsob pohonu udrží toto balónové letadlo ve vzduchu neomezeně dlouho / Perth College UHI
Phoenix je speciální plavidlo, které využívá rychlého přechodu mezi stavy, kdy je lehčí a následně zase těžší než vzduch. Může tak létat bez motoru po dlouhou dobu. Naplnění plavidla heliem vytvoří vztlak a zvedne letadlo do vzduchu. Další část plavidla průběžně nasává vzduch a stlačuje ho. Tento cyklus se odehrává tak rychle, že posouvá Phoenix dopředu jako u letadla.

Inovativní balónové letadlo schopné rychle přecházet mezi dvěma stavy, v nichž je buď lehčí nebo těžší než vzduch, používá techniku ​​známou jako pohon s proměnlivým vztlakem. Phoenix, navržený akademiky ve Skotsku, je poháněn tahem vytvořeným, kdy takové cykly probíhají při vysokých rychlostech. Letadlo, které je lehčí než vzduch, může díky revoluční technologii zůstat ve vzduchu bez omezení.

Plavidlo klouže vzduchem jako letadlo, místo aby se pohybovalo nahoru a dolů jako balón. Podle jeho tvůrců se toto bezmotorové plavidlo může dlouhodobě udržet ve vzduchu a mohlo by být levnější alternativou k satelitům. Phoenix byl zatím testován na vzdálenosti 120 metrů v krytém skladu v Portsmouthu.

Když je letadlo naplněno heliem, jeho vnitřní konstrukce podobná balónu se stává lehčí než vzduch a zvedá se nahoru. Samostatný kompresní vak uvnitř balónu je pak použit k nasávání vzduchu z vnějšku. Plavidlo měří 15 metrů a má rozpětí křídel 10,5 metru a váží 120 kilogramů. 

Uvedený pohyb pohání letadlo dopředu a je podporován uvolněním stlačeného vzduchu přes zadní otvor. Systém umožňuje Phoenixu být zcela soběstačný. Energie je čerpána z baterií, jež je nabíjena pružným solárním článkem na křídlech a ocase.

Plavidla založená na nové technologii by mohla být využívána jako satelity a poskytovala by mnohem levnější variantu pro telekomunikační aktivity. Současné letouny jsou velmi složité a drahé.

Mohlo by vás zajímat

Reklama