Nové nadzvukové letadlo vyvíjené NASA bude mít místo čelního okna televizní obrazovku

 
Další 2 fotografie v galerii
Model má protáhlý nos a nebude mít vlastně vůbec přední okno / NASA
Piloti ovládající „tiché“ nadzvukové letadlo NASA nazvali nový stroj „synem Concordu“. K navigaci na obloze budou používat kamery a televizní obrazovku s rozlišením 4K.

Pro stroj X-59 Quiet Supersonic Transport (QueSST) jsou naplánovány zkušební lety v roce 2021. Má protáhlý nos a nebude mít vlastně vůbec přední okno. Systém kamer bude posílat živá data zpět do kokpitu přes 4K obrazovku.

NASA v současné době pracuje na nadzvukovém letadle ve tvaru tužky, které nemá čelní okno, aby se pilot mohl dívat přímo ven. Tento zdánlivě podivný koncept bude řešen instalací 4K televizoru s vysokým rozlišením a živým přenosem ze dvou kamer namontovaných v přední části letadla. Systém se nazývá eXternal Visibility System (XVS) a bude představovat vizuální vstup pro vytvoření komplexního obrazu o poloze letadla. 

XVS je jedním z několika inovativních řešení, která pomáhají zajistit, aby design X-59 redukoval zvuk na pouze jemnou ránu, kterou uslyší lidé na zemi. Ačkoliv není určen k přepravě cestujících, technologie potlačující třesk by mohla pomoci zrušit současný zákaz nadzvukových letů nad zemí a umožnit provoz nové generace tichých nadzvukových komerčních letadel.

NASA začala již v listopadu 2018 nadzvukové testy na modelu nové generace, který fanoušci letectví označili za „syna Concordu“. První let X-59, který by se mohl jednoho dne realizovat z Londýna do New Yorku za pouhé tři hodiny, aniž by ho doprovázelo příliš mnoho hluku, proběhne pravděpodobně v roce 2021.

Model by se mohl stát prvním komerčním nadzvukovým letadlem, které bude přepravovat cestující od doby, kdy byl před 15 lety vyřazen z provozu ikonický britsko-francouzský proudový letoun Concorde.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama