První stojan, který umožňuje dobíjení výkonem až 150 kW, funguje v Praze

Nový stojan zajistí dobití během 15-20 minut / ČEZ
Aktuálně nejrozsáhlejší tuzemskou síť veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily provozuje ČEZ, který v pondělí uvedl do provozu první vysoce výkonný stojan, který postupně umožní dobíjení výkonem až 150 kW.

Jedná se o první fázi pilotního projektu, kdy stojan pro rychlé doplnění akumulátorů, které řidiči e-aut najdou na pražské Duhové ulici, bude v další fázi doplněn o systém akumulace energie. ČEZ aktuálně v ČR provozuje více než 170 veřejných dobíjecích stanic, z toho je 114 rychlodobíjecích o výkonu 50 kW.

Samotný způsob nabíjení elektromobilů je jednou ze slabých stránek rozvoje elektromobilismu, ale situace se díky novým výkonnějším elektrostojanům zlepšuje i v České republice.

V případě 150 kW stanic z produkce společnosti ABB se jedná o řešení, které bude postupně přebírat roli infrastruktury pro rychlé okamžité dobití na hlavních silničních tazích a ve městech. Bez problému zajistí dobití během 15-20 minut i u nových vozidel s větším objemem akumulátorů pracujících s napětím jak 400 V, tak 800 V, které budou postupně přicházet na trh.

„Při projektování a výstavbě vybraných stanic o výkonu 50 kW proto už dnes počítáme s jejich budoucí výměnou za výkonnější typy. Aktuální instalace nám navíc umožní v ostrém provozu vyzkoušet premiérovou kombinaci vysoce výkonné dobíjecí stanice s akumulačním systémemv podobě stacionární baterie. Lokalita na Duhové totiž nedisponuje potřebným příkonem a bez instalace akumulačního systému by na místo vysoce výkonnou stanici nebylo možné instalovat. Chceme si toto řešení nejen vyzkoušet v praxi, ale současně jím demonstrovat to, že při vhodně zvolené kombinaci technologií nemusí vždy výstavba stanic podobného typu znamenat riziko nadměrné zátěže pro distribuční soustavu. Využití stacionární akumulace proto připravujeme i na další lokality, které mají k dispozici omezený příkon,“ dodává Tomáš Chmelík z útvaru čisté technologie ČEZ.

Do doby instalace akumulačního systému bude proto výkon stanice omezen na úroveň ca 80 kW, po jeho instalaci bude stanice nabízet plný výkon 150 kW. V první fázi nebude dobíjení na této stanici zpoplatněno.

Mohlo by vás zajímat

Reklama