Veletrh CES naznačil, jak bude vypadat za pár let moderní způsob dopravy

 
Další 2 fotografie v galerii
Ultra širokopásmová bezdrátová technologie bezklíčového přístupu k vozidlu / Continental
Mobilita patří k nejdůležitějším lidským potřebám a funkční dopravní systém je základním předpokladem pro rozvoj společnosti, ekonomiky a celého světa.

Zajímavé novinky představila na veletrhu CES v Las Vegas i společnost Continental. Za pozornost stojí například takzvaná „průhledná kapota“.

Ta umožňuje řidiči vidět přímo pod příď vozu, aby měl lepší přehled o terénu před a pod vozem a mohl se vyhnout případným překážkám, které by jinak mohl přehlédnout. Průhledná kapota je založena na systému Surround View, tvořeného čtyřmi malými kamerami, rozmístěnými zvnějšku vozu, a elektronickou řídicí jednotkou.

Inteligentní systém zpracování obrazu přenáší záběry z přídě vozidla na displej v interiéru, přičemž vytváří účinný pocit, že se řidič dívá skrz motorový prostor. Společnost Continental získala za tuto technologii ocenění CES 2020 Innovation Award v kategorii "Doprava a inteligence vozidel".

Praktická je také širokopásmová bezdrátová technologie (UWB) pro bezklíčový přístup k vozu s vyšší úrovní zabezpečení a uživatelskou přívětivostí. Technologie UWB je součástí nejnovějších špičkových smartphonů a umožňuje využití nových funkcí, například zabezpečený přístup k vozu nebo dálkové zaparkování jen s využitím telefonu. Tato širokopásmová bezdrátová technologie koresponduje se stávajícími normami pro komunikaci na krátkou vzdálenost, jež se používá pro bezklíčový přístup do vozidel. 

Díky technologii UWB se bezklíčový přístup k vozu stal mnohem bezpečnějším, protože zamezuje neautorizovanému načtení kódu během přenosu signálu jako doposud. Při tomto způsobu pokusu o krádež je rádiový signál z klíčku zesílen natolik, aby se ovládací jednotka ve voze domnívala, že se řidič s klíčkem v kapse nachází v těsné blízkosti. V případě technologie UWB je lokalizace řidiče přesná téměř na centimetry, což systému pomáhá ověřit, zda majitel klíčku skutečně stojí přímo u automobilu.

Continental uvedl i další generaci displeje Natural 3D, jenž poprvé přináší trojrozměrné zobrazení přímo doprostřed palubní desky. Centrální displej Natural 3D navíc nabízí řidiči i spolujezdci možnost dotykového ovládání. Revoluční zobrazovací technologie Lightfield 3D měla premiéru v roce 2019, nyní Continental ve spolupráci se společností Leia zavádí toto zařízení pro použití na středovém displeji a poprvé v rozlišení 4K. Vylepšený displej může být nejen ovládán dotykově, ale poskytuje také haptickou odezvu, jež dále zlepšuje uživatelský komfort a bezpečnou volbu funkcí.

Mohlo by vás zajímat

Reklama