Studenti zkonstruovali první českou elektrickou samořiditelnou formuli

Vývoj deváté generace elektrického monopostu se nesl v duchu optimalizací loňského modelu formule / ČVUT
Navzdory zrušení všech mezinárodních závodů soutěže Formula Student tým eForce FEE Prague Formula nepolevil ve vývoji a představil na začátku září kromě optimalizovaného modelu elektrické formule také úplnou novinku. Samořiditelnou formuli, kterou tým zkonstruoval jako první v České republice.

Obě formule toto léto získaly několik ocenění na on-line alternativách tradičních mezinárodních závodů. Tým eForce FEE Prague Formula se skládá z 60 studentů bakalářského i magisterského studia, kteří studují zejména na Fakultě elektrotechnické a na Fakultě strojní ČVUT.

V letošní sezóně se tým nově rozrostl o tzv. driverless divizi, která pracovala na samořiditelné formuli ve spolupráci se zbytkem týmu. Kvůli pandemiii COVID-19 se studenti rozhodli využít již jízdou prověřené chassis - kompozitní monokoky, jejichž výroba byla kvůli bezpečnostním restrikcím značně zpožděna.

Vývoj deváté generace elektrického monopostu se nesl v duchu optimalizací loňského modelu formule, která na mezinárodních závodech Formula Student Czech získala 2. celkové umístění. Optimalizací prošel celý aeropaket, chlazení akumulátoru, celý systém chlazení motorů a výkonové elektroniky.

Hmotnost 205 kg umožňuje studentské formuli zrychlení z 0 na 50 km/h na dráze 7,3 metru. Z 0 na 100 km/h se potom formule může pyšnit zrychlením za 2,97 sekundy. Veškerá optimalizace měla za cíl zvýšit spolehlivost formule a umožnit na hlavní závodní disciplíně vytrvalostního závodu na 22 km využívat vyšší výkon než s předchozími vozy.

Pro samořiditelný monopost byla použita samonosná karoserie a nápravy z úspěšné elektrické formule sezóny 2018. Studenti pro autonomní formuli museli nově vyvinout systém senzorů pro vnímání okolí formule, řídící a plánovací algoritmy, a také soustavu aktuátorů, které mohou formuli zcela bezpečně ovládat.

Soutěž Formula Student do budoucna plánuje podporovat integraci autonomních systémů do pilotovaných formulí. Některé disciplíny budou bodově zvýhodněny pro autonomně řízené vozy. I přes zrušení všech letošních závodů, chtějí studenti využít vzniklý čas pro testování nových systémů a přípravu na mezinárodní závody v roce 2021.

Mohlo by vás zajímat

Reklama