Elon Musk představil milionovou baterii pro elektromobily Tesla

Cybertruck vypadá jako obrněné vozidlo s futuristickou hranatou karoserií / Tesla
Na akci „Battery Day“ představil včera generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk „milionovou baterii“. Baterie s životností více než milion kilometrů bude pohánět elektrická vozidla Tesla, včetně těžkého nákladního vozidla Semi a futuristického Cybertrucku.

Auta Tesla díky nim dokážou ujet vzdálenost přesahující průměrnou životnost ostatních elektromobilů odhadovanou na asi 320 000 km. Odhalení společnosti Tesla se týkalo modelů Semi, Cybertrucku a Roadsteru, tří připravovaných vozidel, u kterých firma dokončuje výrobu. Vylepšené baterie budou ve velkoobjemové produkci v roce 2022.

Musk ohlásil dlouho očekávané plány společnosti Tesla na výrobu vlastních bateriových článků, protože se snaží upevnit svůj náskok před konkurenty jako General Motors a Volkswagen. 

Lithium-iontové baterie pro modely Tesla v současné době vyrábí společnost Panasonic v továrně na výrobu elektrických vozidel v Nevadě. Společnost Tesla chce ale sama zahájit výrobu baterií a pracuje na výrobě nových, větších článků ve svém závodě Fremont v Kalifornii. Nové články budou mít rozměry 46 x 80 mm versus dosavadní 18 x 65 mm, které se používají ve vozidlech Tesla Model 3. Podle řady odborníků ale bude trvat roky, než bude nový závod uveden do provozu. 

Muskův model Cybertruck, který vypadá jako obrněné vozidlo s futuristickou hranatou karoserií v barvě šedé metalízy, se začne vyrábět v roce 2021. Bude stát 39 900 dolarů a odhadovaný dojezd baterie na jedno nabití bude mít 804 km. Monochromatický exoskelet spolu s ultravysokým sklem poskytuje cestujícím maximální ochranu. Obojí absorbuje a přesměruje sílu případného nárazu. 

Sportovní vůz Roadster v hodnotě 200 000 dolarů může na jedno nabití najet 997 km, což je nový rekord u elektrického vozidla. Jeho maximální rychlost je více než 402 km v hodině, což z něj dělá nejrychlejší auto v produkci. 

Model Semi, představený v roce 2017, je dlouhý stříbrný nákladní vůz, dosahující rychlosti 96 km za hodinu s nákladem přes 8 tun. Má poloautonomní systém řízení, který udrží vozidlo v jízdním pruhu a bez lidského zásahu může přejíždět z jednoho pruhu do druhého. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama