Každých osm let komplikují mnohonožky vlakovou dopravu v Japonsku

Roje mnohonožek jsou opravdu masivní, dovedou zastavit, v horších případech i vykolejit, vlak / Pixabay
Každých osm let na podzim je v Japonsku komplikována vlaková doprava. Asi by vás nenapadlo, že za tím mohou stát miniaturní členovci. Děje se tak se zvláštní pravidelností. Je to způsobeno tím, že tito tvorové mají vzácný osmiroční životní cyklus podobný cikádám.

Parafontaria laminata armigera (P. l. a.) je mnohonožka o velikosti tří centimetrů s oranžovým zbarvením a tmavě hnědým pruhem. Hojně se vyskytuje v modřínových lesích v centrálních horách v Japonsku. A jelikož jsou roje tohoto členovce opravdu masivní, dovedou zastavit, v horších případech i vykolejit, vlak. Proto se jim přezdívá „vlakové mnohonožky“. 

Japonští vědci v rámci padesátiletého výzkumu zjistili, že P. l. a. mají vzácný osmiroční životní cyklus. „Tato mnohonožka od vajíčka k dozrání potřebuje sedm let a jeden rok k dospělosti. Osmiletá periodicita P. l. a. byla potvrzena sledováním kompletní historie života od vajec po dospělé na dvou místech,“ píší vědci ve své studii. 

Její autorka a vládní ekoložka Keiko Niijimaová mnohonožky zkoumala od roku 1972. U posbíraných vzorků, které pocházely z hloubek pěti až dvaceti centimetrů, bylo patrné sedm fází instaru, což jsou jednotlivé fáze mezi svlékáním kůže, v tomto případě kutikuly.

Mnohonožka dospívá v půdě, v zimě hibernuje, a každý rok v létě se svléká. V osmé fázi instaru se stane dospělou, tedy osm let po vylíhnutí. Čerstvě dospělí členovci se pak rojí na povrchu v září, říjnu a na jaře, kdy opět kopulují. A celý cyklus se opakuje. Mnohonožky se svlékají, dospívají, kopulují a pak umírají pro novou osmiroční generaci. 

Chování P. l. a. připomíná cikády, které převážnou část svého života přečkávají v podzemí. Po 13 až 17 letech se vždy objeví na povrchu a dělají rámus, podle něhož hmyz poznáte. Připomíná totiž řev hlučného motoru. Cyklus u cikád se však liší dle druhu. Japonští vědci mají podezření, že u mnohonožek tomu nebude jinak a že každý pozorovaný vrh mohl svůj cyklus dokončit v trochu odlišných letech. Vlakové linky každopádně budou v obležení mnohonožek i nadále, a to každých osm až 16 let. 

„Prokázali jsme existenci periodické mnohonožky, nového přírůstku do periodických organismů s dlouhými životními cykly: periodických cikád, bambusů a některých rostlin rodu Strobilanthes. Parafontaria laminata armigera je první záznam o periodickém ne-hmyzím členovci,“ píše tým. 

Členovci a hmyz na Zemi tvoří obrovské procento všech živočichů. My jsme identifikovali nebo pojmenovali pouze pětinu. Je pravděpodobné, že tam bude více periodického života. Stačí ho jen najít. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama