Populární Toyota Yaris přijíždí i ve variantě GR SPORT

 
Další 2 fotografie v galerii
Elektronický posilovač řízení byl upraven tak, aby se zkrátila doba reakce na pokyny od volantu / Toyota
Toyota rozšířila modelovou řadu Yaris o nové provedení GR SPORT. Model Yaris je v současnosti držitelem evropského titulu Auto roku 2021 a řada zahrnuje sportovně zaměřený GR Yaris, jenž nedávno získal v Německu prestižní Zlatý volant 2021.

Nový Yaris GR SPORT je k dispozici buďto s hybridním pohonem 1,5 litru, nebo benzínovým motorem 1,5 litru v kombinaci s inteligentní manuální převodovkou (iMT), která při podřazování automaticky zvyšuje otáčky motoru pro hladké změny převodových stupňů.

Systém iMT funguje i při řazení směrem nahoru s cílem potlačit rázy od spojky. Konstruktéři s ohledem na co nejlepší jízdní schopnosti upravili zavěšení předních i zadních kol.

Tlumiče prošly optimalizací, aby za pomalejší jízdy reagovaly o něco rychleji v zájmu lepších reakcí řízení a jízdního pohodlí. S ohledem na hladký jízdní projev byly dále upraveny pružiny na zadní nápravě k potlačení náklonů karoserie nebo zvedání kol při zrychlování a brzdění.

Elektronický posilovač řízení byl pro Yaris GR SPORT upraven tak, aby se zkrátila doba reakce na pokyny od volantu, což znamená přesnější sledování stopy a lepší zpětnou vazbu díky citlivějšímu řízení.

Dodatečné výztuhy pod podlahou po obou stranách vozidla přispěly ke zvýšení tuhosti karoserie a zlepšení handlingu i stability. Aerodynamiku pak vylepšují dodatečné vložky uvnitř podběhů předních i zadních kol k potlačení odporových sil.

Pro nový Yaris GR SPORT lze zvolit nový odstín karoserie šedá Dynamic, který je vyhrazen pouze pro verzi GR SPORT a zahrnuje dvoubarevnou úpravu s černými prvky. Nová zakázková kola o velikosti 18" s broušenými akcenty v červené barvě poukazují na rodokmen GAZOO Racing, zatímco u mřížky chladiče se objevuje zbrusu nové provedení rastru s markantním motivem G.

Motiv závodního týmu GAZOO Racing se promítá i do interiéru v podobě emblémů GAZOO Racing na volantu, hlavových opěrkách, tlačítku spouštění motoru a v přístrojovém štítu.

Sedadla zaujmou novým látkovým čalouněním s červeným prošíváním v provedení Alcantara. Červené stehy najdeme i na volantu obšitém perforovanou kůží, resp. na voliči převodovky.

Ve výplních dveří, kolem výdechů ventilace, na panelu a volantu jsou použity dekory v modrošedém odstínu, vyhrazeném pouze pro verzi GR SPORT. K objednání bude verze GR SPORT na českém trhu již koncem roku 2021.

Zdroj: Toyota

Mohlo by vás zajímat

Reklama