Česká chata na kolech přiváží svobodu cestování

Šetrné jsou tyto nové mobilní chatky i k energiím. Stačí se připojit do nejbližší zásuvky 16 A / Rolling Homes
Novým trendem dnešní doby jsou malé chaty na kolech, se kterými můžete přijet na svoje milovaná místa a žít v nich jako v plnohodnotném domečku. Najdete v něm postel, koupelnu, kuchyňku, gauč i stolek.

A na konci víkendu nebo dovolené si zase chatu odvezete pryč. Fenomén, který přišel ze západních zemí, právě dobývá i Česko.

S tímto unikátním projektem teď přišla na trh i česká firma Rolling Homes. Prioritou je pro ni udržitelnost a svoboda. Mnozí v této chatě mohou objevit způsob, jak si odpočinout od tradičního bydlení a vystačit si s minimem věcí i malým prostorem.

Mobilní domky v sobě ukrývají vše, co člověk od chaty požaduje. Dynamické a hravé chatky poskytnou útočiště mladým párům, rodinám s dětmi, ale i starším manželům, kteří hledají ticho a soukromí.

Růstu oblíbenosti těchto chatek nahrává prudké zdražení dovolenkových nemovitostí a všech odpočinkových ubytovacích zařízení. Navíc covid nedávno ztížil cestování a Češi rázem začali zkoušet něco alternativního a netradičního. Proto prošly chaty v posledních letech vývojem, který se podepsal jak na moderním pojetí interiéru, tak i sofistikovaných technologiích.

Jsou ekologické a splynou s okolím

Díky dostatku přirozeného světla, které poskytují prosklené části, se lidé žijící uvnitř snadno cítí součástí přírody, která je obklopuje. Domečky jsou postaveny tak, aby byly co nejvíce ekologické a splynuly s okolím. Na jejich výrobu se nepoužívají žádné chemické látky, které by v budoucnu mohly být pro přírodu nebezpečné. Izolace je tvořena kvalitní ovčí vlnou, takže ani mrazy nepředstavují problém.

„Záleží nám na tom, aby byla chata hlavně odolná vůči povětrnostním podmínkám a například škůdcům, jelikož je sestaven hlavně ze dřeva,” říká jeden z majitelů společnosti Rolling Homes Jakub Kolmistr.

Do zásuvky nebo se solárním panelem

Šetrné jsou chatky i k energiím. Stačí se připojit do nejbližší zásuvky 16 A. V nabídce je také varianta se solárním panelem či agregátorem. Součástí je vestavěný 5G modem, wifi či zařízení smarthome, díky kterému můžete celou domácnost regulovat.

Odstřižení od tradičních inženýrských sítí nabízí řešení zvané offgrid. Soběstačnost domku nabízí možnost, kam se odstěhovat v případě blackoutu. Majitel se může rozhodnout, jak bude nakládat s odpady nebo vodou. Na výběr je čistička vody, recyklace nebo kolektování.

Chatu převezete osobním autem

K převozu domu nepotřebujete nákladní auto ani jeřáb. Postačí osobní vozidlo, nejlépe větší SUV, protože celá chata na přívěsu se vejde do 3,5 tuny. S tím se pak dá přejíždět na neprobádaná místa.

Velkou výhodou takového bydlení je i to, že nemusíte nic řešit s úřady. Jde o malou stavbu, takže místo čísla popisného mají lidé žijící v mobilních domcích pouze espézetku. Domek je možné z přívěsu i odejmout a usadit natrvalo. „Chceme našim zákazníkům nabídnout i veškerý servis, jelikož přívěs potřebuje STK. Proto chceme být s majiteli chaty v kontaktu a vyřešit velkou část za ně,” dodává Jakub Kolmistr.

Moderní designový domek v minimalistickém stylu startuje na částce kolem jednoho milionu korun. Postupně začínají mít pro tyto pojízdné chaty pochopení i některé banky. Část z nich totiž do své nabídky zařadila i specifické hypotéky. Pojízdné chaty začínají být novým fenoménem a finančně dostupnou formou bydlení i rekreace.

Zdroj: Rolling Homes

Mohlo by vás zajímat

Reklama