Jogger je rodinné auto, jak má být, navíc dobře vybavené

 
Další 3 fotografie v galerii
Z hlediska bezpečnosti disponuje tato novinka hned šesticí airbagů / Marek Kuřina
Pokud máte dvě a více dětí a přemýšlíte, jaký vůz si pořídit, tak si na svůj seznam možných modelů určitě připište novou Dacii Jogger. Novinka totiž nejenom velmi solidně vypadá z hlediska designu, ale hodně toho uveze a ve verzi Extreme má i zajímavou výbavu.

První, co nás u nového Joggera překvapilo, byl velmi dobře a prakticky vyřešený interiér, k plnému komfortu při řízení nám chyběla už snad jenom automatická převodovka, která by ovšem ve verzi hybrid, jež se objeví na podzim, již pravděpodobně měla být. 

Pak již samozřejmě nepůjde o tak cenově dostupné vozidlo, jako nyní, kdy startuje sedmimístná verze na 434 tisících korunách, na druhou stranu pak to bude téměř ideální rodinné auto s dostatečným výkonem i výbavou, za kterou by se nemusely stydět ani daleko dražší modely.

Z hlediska bezpečnosti disponuje tato novinka hned šesticí airbagů a dále například systémem aktivního nouzového brzdění nebo zadní parkovací kamerou. Jízdní komfort zvyšuje automatická klimatizace, nebo bezklíčový přístup do vozidla i samotné startování. Vůz je na svou cenovou kategorii vybaven i takovými vychytávkami jako je třeba systém nouzového volání (tzv. e-call).

Co se týká spotřeby, tak pokud Joggera nenaložíte až po střechu, tedy sedm pasažérů a plný kufr, tak se bez problémů dostanete pod šest litrů na 100 km. Zrychlení z nuly na stovku trvá přes jedenáct sekund, ale sportovní výkony nikdo po tomto pracovitém krasavci nežádá. Pokud chcete jezdit ještě úsporněji, můžete si pořídit i Joggera s LPG motorem.

Zážehový tříválec s výkonem 81 kW (110 koní) si překvapivě dobře poradí i s pětičlennou posádkou a poloplným kufrem, na výrobcem uváděných maximálních 180 km/h jsme sice vůz ani na dálnici nedostali, přesto ve sto padesáti jel Jogger ještě dostatečně dynamicky, a to i při mírném stoupání. 

Z hlediska ovládání jsme si nemohli nevšimnout, že ikonky i celkové rozhraní a grafika displeje vystupujícího z palubní desky je jednodušší, na druhou stranu až si zvyknete na ovládání jednotlivých funkcí, tak ho přijmete za své. Praktické je zejména přímé ovládání teploty a klimatizace pomocí klasických otočných koleček. Řadu funkcí lze samozřejmě ovládat i přímo z volantu. Zaujalo nás také, že vůz umí připojit telefon i bezdrátově, což je praktické.

Hlavní výhodou Joggeru je ovšem jeho vnitřní prostornost, takže řidič má dostatečné místo nad hlavou, ostatní cestující mají zase dostatek prostoru zepředu pro kolena. 

To platí i o kufru, pokud tedy vyjmete dvojici posledních zadních sedadel, pak vám vznikne vzadu obrovský prostor pro zavazadla - téměř 720 litrů. Nový Jogger tak může být ideálním řešením pro chataře a chalupáře, zároveň nezklame ani rodinu s více dětmi.

Další specifikace modelu Dacia Jogger.

Zdroj: Autorský článek

Mohlo by vás zajímat

Reklama