Kontroverzní aplikace vám prozradí, zda je někde ve vašem okolí neplatící dlužník

 
Další 1 fotografie v galerii
V čínské kultuře jsou úspory tradičně upřednostňovány před výdaji / Pixabay
V Číně spustili aplikaci, která vás online informuje o tom, že jste se objevili v blízkosti (cca do 500 metrů) od nějakého neplatícího dlužníka. Následně vás vyzve, abyste ohlásil, pokud se vám zdá, že je dlužník aktuálně schopen splácet.

Popisovanou aplikaci vytvořili čínští úředníci v provincii Che-pej. Podle všeho ukazuje lokaci lidí, kteří jsou v současnosti považováni za dlužníky. Aplikace je také zaměřena na to, aby občané aktivně podávali zprávy o dlužnících.

Státní deník China Daily oznámil, že úředníci v čínské provincii Che-pej vytvořili aplikaci nazvanou „Mapa dlužníků“, která je dostupná všem prostřednictvím sociální sítě WeChat. Aplikace upozorňuje uživatele, když jsou vzdáleni 500 metrů od někoho, kdo je dlužníkem.

Ukazuje také přesné umístění dlužníka, i když není jasné, zda zobrazuje i nějaké jeho osobní údaje. Cílem je získat občany pro to, aby aktivně sledovali lidi, kteří se ocitnou v dluzích. Mohou tak třeba nahlásit dlužníka, o kterém si myslí, že platit může, ale přitom nechce. Není ale jasné, kolik dluhů (a v jaké výši) musí daná osoba mít, aby se ocitla v hledáčku aplikace.

China Daily také uvedl, že aplikace lidem umožní, aby dali dlužníkům šanci splatit své dluhy. V čínské kultuře jsou totiž úspory již tradičně upřednostňovány před výdaji. Dluhy jsou zde považovány za tabu. Kdo je má, je považován za někoho, kdo neumí šetřit. Aplikace přichází současně s tím, jak Čína reformuje svůj systém sociálních kreditů.

Nový systém sociálních kreditů, rozšířený o kreditní skóre, bude uveden do provozu v roce 2020 a bude pro Číňany povinný. Posoudí osobu na základě důvěryhodnosti. Komu se kreditů nebude dostávat, mohou mu být odepřeny některé služby, včetně třeba veřejné dopravy. 

Argument pro tento systém sociálních kreditů spočívá v tom, že mnoho lidí v Číně stále nemá formální přístup k tradičním bankám. Proto zde potřebují alternativní systém, který by posoudil, zda dotyčným lidem mohou vyplácet půjčky, jestli si dotyční lidé mohou pronajmout dům nebo dokonce poslat své děti do školy.

Mohlo by vás zajímat

Reklama