Kolik tepla zbytečně uniká z vašeho domova, si můžete ověřit i chytrým telefonem

 
Další 2 fotografie v galerii
Obrázky jasně ukazují, jak špatně zateplená je ve skutečnosti většina domácností / Caterpillar
Lidé se snaží topením bojovat proti současnému chladnému počasí. A smartphone Caterpillar S61 umí odhalit množství tepla, které mizí zbytečně z bytů či venkovských domů. Barevné obrázky ukazují množství ztraceného tepla stěnami, okny a střechou daného domu.

Například v typickém činžovním domě se zhruba jedna třetina tepla vyrobeného topným systémem rychle ztrácí. Izolace a moderní dvojskla samozřejmě účinněji zachycují toto teplo uvnitř domu. Snížení tepelných ztrát z domu je logicky lepší pro životní prostředí a také účty za energie jsou pak mnohem nižší.

Nízké zimní teploty přinášejí špičku topné sezóny, protože se lidé snaží topením bojovat proti chladnému počasí. Jedna třetina vyrobeného tepla se ale okamžitě ztrácí kvůli špatné izolaci domů. Tepelné zobrazení odhaluje důležitost izolace v domácnosti a obrovské množství tepla, které se zbytečné ztrácí.

Obrázky jasně ukazují, jak špatně zateplená je ve skutečnosti většina domácností. Teplo se dostává ven mezerami v oknech, dveřích, střechách a stěnách. Výzkum zjistil, že rodinný dům se čtyřmi ložnicemi může ročně platit navíc až 7.000 korun.

Jak vizualizovat mizící teplo?

Robustní smartphone Caterpillar S61 má aplikaci pro snímání tepla a umožňuje lidem vidět termální otisk objektu. Akce nebyla prováděna jako vědecký výzkum ale jako demonstrace, která pomáhá vizualizovat ztráty tepla v domácnosti. Studovat rozdíly mezi domky a porovnávat je by vyžadovalo udržet vytápění v domech na stejné teplotě po stejnou dobu a tyto obrazy kvantifikovat.

Žluté a bílé oblasti signalizují významné ztráty tepla, tmavé barvy švestkového odstínu naopak vykazují studené oblasti. Obě mohou být špatným znamením, protože teplo buď uniká, anebo je v místnosti příliš chladno.

I velká okna znamenají úniky

Novější domy dokáží účinněji udržet teplo díky pokrokům v moderní izolaci a dvojitým zasklením oken, nicméně snímek jednoho domu ve východním Londýně ukazuje, jak velké množství tepla se ztrácí prostřednictvím velkých oken moderního bytu. Naopak tepelný obraz ukazuje, že u staré budovy se teplo ztrácí okny a stěnami, zatímco vnější stěny moderního bloku jsou studené a ukazují, že teplo je uvnitř. 

Když se podíváte na budovu pomocí tepelného zobrazování, je důležité se soustředit na kontrastní barvy. Žluté a bílé či žluté skvrny ukazují teplo a tmavé barvy švestkového odstínu vykazují studené skvrny. Oba mohou být špatným znamením, protože obvykle to znamená, že buď uniká teplo, nebo je zde chlad. Čím je oblast světlejší nebo jasnější, tím je zároveň teplejší. Čím větší je rozdíl barev, tím větší je také rozdíl teplot. Cílem je, aby exteriér domu byl chladný, a to včetně oken, vnějších stěn a střechy, to znamená, že teplo zůstává uvnitř a nedostává se ven.

Problém se může skrývat i v podkroví

Správně zateplený dům udrží teplo delší dobu a pomůže ušetřit peníze za náklady na topení. Klíčem je zjistit, kde přesně se ztrácí teplo a telefon Cat S61 je na to dobrý nástroj. Stojí za to prohlédnout dveře, okenní rámy, stropy a stěny uvnitř i na vnější straně domu, aby bylo jasné, kde se ztrácí teplo. Problémem může být i izolace podkroví, takže je důležité vidět, jaké teplo se ztrácí střechou, pokud tam je snadný přístup.

Mohlo by vás zajímat

Reklama