Unikátní internetová Encyklopedie knihy pokrývá období čtyř století

Už nemusíte do archivu: Internetová encyklopedie obsahuje téměř 3000 hesel k jednotlivým fenoménům knižní kultury / Pixabay
Internetová Encyklopedie knihy je v českém prostředí jedinečná. Jde totiž o první komplexní prezentaci starší české knižní kultury v internetovém prostředí.

Malé i velké tiskárny, známé i pozapomenuté pražské i regionální knihaře, kreslíře, mědirytce a jednotlivé typy knižních vazeb představuje unikátní internetová Encyklopedie knihy v českém středověku a raném novověku.

Databáze se zabývá obdobím od počátků české knižní kultury ve středověku do začátku 19. století, kdy pro výrobu knih přestal být používán ruční lis. Obsahuje téměř 3.000 hesel k jednotlivým fenoménům knižní kultury, mezi něž patří podoba starých knih (zejména knižní vazba a výzdoba), dále profese a činnosti spjaté s výrobou knih, významné knižní památky a důležité osobnosti dějin starší knižní kultury.

Pro internetovou encyklopedii nově vznikla hesla věnovaná rukopisné knize. Připravil je tým odborníků, kteří se specializují mimo jiné na knižní vazbu nebo iluminované rukopisy.

Odborný výklad v encyklopedii doplňují názorné ilustrace z tisků a rukopisů, přičemž v mnoha případech jde o unikátní vyobrazení, která dosud nebyla reprodukována. „Získat reprodukce pro rukopisnou část Encyklopedie z více než stovky zahraničních i domácích institucí vůbec nebylo jednoduché,“ říká Jindřich Marek, jeden z autorů a hlavní editor encyklopedie.

Encyklopedii knihy je možné využít pro vzdělávací účely, a to zejména v prostředí středních a vysokých škol, ale také poskytne orientaci ve středověké a raně novověké knižní kultuře jak odborníkům z řad vědeckých pracovníků a pracovníků paměťových institucí, tak široké veřejnosti.

Mohlo by vás zajímat

Reklama