Pentagon se obává, že bojové stíhačky F-35 vydrží jen 25 % plánovaných letových hodin

 
Další 2 fotografie v galerii
F-35B je stíhací stroj s velkým poměrem tahu k hmotnosti / Pixabay
Celá záležitost je pro Pentagon velkým varováním. Plán, že nejstarší letadla americké armády typu F-35B Joint Strike Fighter mohou zůstat ještě ve vzduchu, se evidentně nevyplní. Jelikož po pouhé čtvrtině jejich plánované životnosti je sužují velké strukturální problémy.

Podle zpráv dalších odborných médií jedna verze stíhačky známá jako „Early block F" bude moci nalétat jen 2100 hodin, což je, jak si správně (a nejen) novináři všimli, radikálně méně, nežli plánovaných 8 tisíc letových hodin.

Tento letoun vůbec pronásleduje smůla – seznam jeho problémů je stále delší a delší a ani po deseti letech se situace nijak nezlepšuje. Armáda USA počítá, že je veškeré náklady okolo budou stát astronomických 1,5 bilionu USD. 

Aktuálně se daný typ testuje pro potenciální nákup i některými dalšími zeměmi po celém světě a dokonce jich pár také najdeme i u RAF (Královského letectva = Royal Air Force), což jsou zatím oficiálně ale jen testovací letadla označená jako „Lightning". 

I když se předpokládá, že se tyto strukturální potíže dotýkají jen nevelkého procenta ze všech kusů, jsou tu i další věci k řešení. V testech se objevily problémy v kyberbezpečnosti, máme tu však i „nepřijatelné" potíže s mířením letadla (u typu „Air Force A"), lidé z údržby a piloti také musí řešit neustálé problémy s integritou dat.

To vše znamená pro majtele i potenciální zájemce, že daná letadla začnou být nepoužitelná již okolo roku 2026. Řada lidí se shoduje i v tom, že F-35ky jsou aktuálně nepoužitelné na tréninkové i ostré mise.

Výrobce (Lockheed Martin) je samozřejmě ostře proti a celou zprávu a testy napadl, jelikož tvrdí, že: „F-35ky operují dnes po celém světě a zajišťují mimořádnou kvalitu i potřebný smrtící účinek". Chystají se prý i další modifikace ze strany výrobce, jež mají typu F-35B uvedených 8 tisíc letových hodin zajistit.

Mohlo by vás zajímat

Reklama