Můžete říci, o jakou jde barvu? Nový optický klam mate lidi na internetu

Barvy koulí mají tendenci se měnit v závislosti na tom, na kterou oblast obrazu se zaměřujete / David Novick
Zdá se, že optická iluze ukazuje řadu různých barev uprostřed řady pruhů. Zatímco sféry vypadají modré, červené a zelené, jsou vlastně všechny růžové. Obraz ukazuje, co je známo jako Munker-Whiteova iluze. V závislosti na okolních barvách mohou bý objekty vnímány odlišně.

Je jasné, že vnímání optické iluze není vždy reálné - což je důvod, proč v případě jednoho obrazu je viditelná zelená, červená nebo modrá, a ve skutečnosti je to růžová. Ve tweetu Davida Novicka, profesora strojírenského vzdělávání na Texaské univerzitě v El Pasu, obraz ukazuje zdánlivě odlišné barevné koule plovoucí uprostřed pruhů červené, modré a zelené čáry.

Ale odhaluje pravdu, která je mnohem zajímavější než naše počáteční vnímání obrazu. Koule, které zpočátku vypadají, že jsou různobarevné, jsou ve skutečnosti podle Novicka všechny stejné barvy.

„Tříbarevná iluze konfet s koulí, které se zdají být nažloutlé, načervenalé a purpurové, ale ve skutečnosti mají přesně stejnou světle hnědou základní barvu (RGB 255,188,144),“ píše ve tweetu. Jak se ukazuje na obrázku koulí, které seděly před barevnými čarami namísto za nimi, každý z kruhů je vlastně bledě růžový, navzdory tomu, co naše oči původně hlásily našim mozkům.

Aby se povaha obrazu stala ještě nepolapitelnější, barvy koulí mají tendenci se měnit v závislosti na tom, na kterou oblast obrazu se zaměřujete. Odvrácením očí a jejich vrácením zpět na místo se nyní jasně „modrá“ koule může jevit jako zelená.

Analýza vědeckého spisovatele Phila Plaita pro SyFy Wire říká, že optické iluze podtrhuje rozpor mezi nezpracovanými daty a informacemi vloženými do kontextu a zpracovanými naším mozkem. Barvy vnímané lidskou myslí neberou v úvahu pouze barvu objektu, na který se díváte, ale také barvy, které ho obklopují. Jinými slovy, změnou barev proužků, které procházejí koulí, měníme také naše vnímání celé oblasti.

Optický jev je známý jako Munker-Whiteova iluze popisuje proces, jak lidský mozek zpracovává barevné informace na základě jejich jasu. Podle odborníka na optickou iluzi Michaela Bacha tento typ iluze „ukazuje, jak moc je vnímání barev ovlivňováno okolím“. Kromě toho, že iluze je obecně fascinující, také zdůrazňuje, jak naše smysly často nedostačují při určování reality. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama