RFID čip implantovaný do ruky bude běžně využíván během pracovního procesu

Na již zavedených RFID kartách jsou uloženy osobní údaje / Pixabay
Dveře do kanceláře otevřete pouhým přiložením ruky, stejným způsobem zapnete kopírku či zaplatíte v automatu na kávu. Jak se vám líbí tato "hudba budoucnosti"?

Ať už se vám to zdá kontroverzní, nebo ne, řešení bezpečnosti v kancelářích budoucnosti se nejspíš bude ubírat podobným směrem. Přitom historie RFID čipu, tedy systému identifikace na rádiové frekvenci, sahá až k počátkům druhé světové války.

Od rádiových transpondérů vedl jejich vývoj k ID kartám nebo čipům. Právě tato technologie bude hrát v zabezpečovacích systémech hlavní roli. Napadá vás spolehlivější způsob kontroly, zda jsou při požáru všichni zaměstnanci evakuováni, než když s čipem přímo ve své ruce musejí projít bránou, která jejich odchod zaeviduje?

„RFID využívá radiofrekvenční vlny k přenosu informací mezi čtečkou a štítkem, který lze snadno identifikovat a lokalizovat. Nejběžnějším způsobem užití RFID je už po mnoho let kontrola přístupu, která zahrnuje ochranu osob a budov, cenného majetku nebo důvěrných informací,“ vysvětluje Eva Kučmášová ze společnosti Canon.

Součástí těchto systémů může být vše od bezdotykových karet a čipů až po biometrické skenery. Na již zavedených RFID kartách jsou rovněž uloženy osobní údaje, které společnostem pomáhají řešit problémy týkající se autorizace a bezpečnosti. Potenciál této relativně jednoduché technologie je téměř nevyčerpatelný. 

Systém RFID na různých bázích funguje již několik let, proto můžeme hovořit i o jeho rizicích. Zejména starší, hůře šifrované systémy byly více zranitelné, k zachycení uložené informace stačila blízkost libovolné „čtečky“.

Nejnovější RFID karty jsou samozřejmě bezpečnější, do budoucna je ale lepší nespoléhat pouze na jednu technologii. „K větší efektivitě by ji měly firmy používat jako součást rozsáhlejšího integrovaného bezpečnostního systému. Kromě zavedení RFID čipů by mělo dojít i k posílení bezpečnosti jednotlivých zařízení, ale také jasně definovat protokoly pro bezpečnost sítě i bezpečnost jednotlivých dokumentů. Žádná technologie sama o sobě není samospásná,“ dodává Eva Kučmášová. 

Pokud budou společnosti zavádět nové technologie příliš zbrkle bez toho, aniž by nejprve myslely na ostatní účinná bezpečnostní opatření, mohou se ocitnout v pasti. Bezpečnost kanceláří je třeba budovat od začátku a na pevných základech, které lze postupně doplňovat o další zabezpečovací prvky.

RFID není nová ani převratná technologie, ale při správném používání se může stát pevným základem každé bezpečnostní strategie v kancelářích budoucnosti. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama