Vědci vyvrtají do zemské kůry díru hlubokou pět kilometrů a vyrobí geotermální energii

Horká voda se z podzemí použije k vytápění skleníků a k výrobě elektřiny / Pixabay
Již brzy vznikne díra zapuštěná 4,5 km hluboko do žulové kůry pod bývalým jílovým lomem. Vrtání čisté energie začne příští léto. Studená voda se načerpá do země, zahřeje se na cestě k zemskému jádru a poté se vyčerpá zpět.

Projekt Eden již získal celkem 16,8 milionu liber, které potřebuje k financování své „revoluce“ v geotermální energii. Nyní mají autoři projektu dost peněz na to, aby mohli pokračovat s plány na vrtání do zemského jádra, ze kterého by mohli získávat energii.

Postaví stroj, který bude pouštět vodu téměř pět kilometrů pod zem, kde bude zahřáta teplem šířícím se od roztaveného jádra Země a vrátí se vroucí. Tato horká voda se pak použije k vytápění skleníků a k výrobě elektřiny pro napájení ostatních budov a případně domů v místní komunitě. „Na začátku jsme měli sen, že svět by měl být poháněn obnovitelnou energií,“ řekl spoluzakladatel projektu sir Tim Smit.

Slunce může poskytovat obrovskou energii a vítr lidstvo využívalo po tisíce let, ale protože působí jenom občas a bateriová technologie zatím nemůže uložit všechnu energii, kterou potřebujeme, existuje zde potřeba dalších zdrojů. „Věříme, že odpověď leží pod našima nohama v teplém podzemí, k němuž se lze dostat pomocí vrtné technologie, která čerpá vodu směrem do středu Země a přivede ji zpět zahřátou, aby nám poskytla teplo a elektřinu. Nyní máme zelenou a finanční prostředky na zahájení vrtání, jsme rozhodnuti tuto technologii uvést do provozu,“ říká Smit. 

Vyplatí se kopat do hloubky 4,5 km a odhalit skutečný rozsah zdrojů pod místem, které se nachází poblíž St Austell? Studna bude mít průměr pouze asi 25 cm, tedy velikost střední pizzy, a studená voda do ní bude vstřikována a poté bude po zahřátí čerpána zpět. Tato horká voda pak přejde do tepelného výměníku, který může odebrat tepelnou energii a přeměnit ji na elektřinu, která bude distribuována jinde.

Geotermální energie má obrovský potenciál poskytovat základní teplo a energii na velmi malé ploše.

Mohlo by vás zajímat

Reklama