Plastové obličejové štíty nechrání proti Covidu-19, prstence virů od kýchající osoby se za ně dostanou

 
Další 1 fotografie v galerii
Mnoho lidí se rozhodlo dát přednost obličejovým štítům před rouškami, protože jsou méně omezující / Airbus
Nové studie ukazují, že obličejové štíty neposkytují žádnou ochranu proti koronaviru, pokud infikovaná osoba kýchá poblíž bez nasazené roušky. Výzkumníci použili počítačové modely k vizualizaci šíření kapiček kolem obličejového štítu vystřelených kýcháním ze vzdálenosti jednoho metru.

Odhalují virové prstence, které za méně než sekundu přenášejí infekční částice na obličejový štít a drží se na okrajích plastu. Vědci tvrdí, že pokud se načasování této vlny částic koronaviru shoduje s dýcháním nositele obličejového štítu, může dojít k infikování osoby. 

Mnoho lidí se rozhodlo dát přednost obličejovým štítům před rouškami, protože jsou méně omezující. Umožňují také vidět ústa člověka, což pomáhá při odečítání ze rtů a neverbální komunikaci a je to přínosem pro lidi se sluchovým postižením.

Po celou dobu pandemie Covid-19 si získali oblibu u mnoha skupin, včetně kosmetiček a kadeřníků. Vědecká práce zveřejněná letos v létě také zjistila, že obličejové štíty nechrání proti Covidu-19, ale roušky ano.

Švýcarští úředníci vyšetřovali propuknutí několika případů koronaviru, ke kterým došlo v hotelu ve vesnici v Alpách, i když zaměstnavatelé přijali preventivní opatření. Odborníci odhalili, že infikováni byli pouze ti, kteří nosili plastové štíty. Podle studie však koronavirus nechytil nikdo, kdo měl na sobě roušku, ať už samotnou, nebo navíc k obličejovému štítu.

Vědci již dříve zjistili, že štíty umožňují průnik téměř 100 % drobných kapiček ve vzduchu uvolňovaných pacienty infikovanými koronavirem. Japonská počítačová simulace odhalila téměř všechny vzdušné kapičky o velikosti menší než pět mikrometrů, uvolněné při mluvení a dýchání. A polovina větších kapiček o velikosti 50 mikrometrů, vydávaných kašlem a kýcháním, se dostala do vzduchu a představovala riziko pro ostatní.

Nejnovější studie vědců z univerzity Fukuoka v Japonsku zvyšuje počet důkazů proti používání obličejových štítů. Video u studie ukazuje, jak může proud vzduchu z kýchání pronikat kolem a nahoru dovnitř obličejového štítu a do úst nebo nosu člověka, takže samotný štít je k ničemu. „Virový prstenec je vir ve tvaru koblihy, který je generován okamžitým vystřikováním tekutiny z kruhového otvoru,“ uvedl autor studie doktor Fujio Akagi. Model se používá k odhalení možností pro vylepšení štítů a autoři studie nyní vyvíjejí několik vylepšených štítů. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama