S nárůstem teplot a nepříjemných veder může pomoci místo klimatizace starověká metoda

Větrný lapač má jednu obrovskou výhodu, ke svému provozu využívá pouze sílu živlu / Pixabay
Jak vidno, i u nás se můžeme v tuto dobu potýkat s téměř letním počasím. K ochlazení interiérů budov je ovšem možné kromě klimatizace využít také metodu, která je stará tisíce let a využívali ji už dávní Egypťané a Peršané. Jedná se o systém takzvaných lapačů větru.

Byty a kanceláře se dnes zejména ve velkoměstech ochlazují pomocí klimatizace, jejichž provoz je ale velice drahý a navíc neekologický, čímž přispívají k produkci emisí oxidu uhličitého.

Vědci proto hledají nové metody, s jejichž pomocí by lidé mohli neúprosná vedra přečkat v pohodlí svých domovů. Jednou z takových technologií je systém takzvaných lapačů větru, který využívaly už dávné kultury.

V rámci omezení produkce skleníkových plynů se můžeme začít vracet k technologiím, které se používaly již před tisíci lety. Takzvané lapače větru jsou velice pozoruhodné stavby, které mají běžně čtvercový nebo kruhový půdorys. Tento typ staveb vymysleli pravděpodobně v dávném Egyptě, odkud se rošířil do celého starověkého světa.

Tyto lapače se dnes nachází například v iránském Jazdu, kde je tento typ stavby prakticky nepostradatelný. Přestože jich většina nefunguje, stavby lákají do oblasti spoustu nadšenců a architektů, kteří se díky nim inspirují při stavbě moderních budov. Energeticky nezávislý zdroj chlazení totiž skvěle zapadá do koncepce takzvaných zelených budov.

Větrný lapač má totiž jednu obrovskou výhodu - ke svému provozu využívá pouze sílu živlu a nepotřebuje žádnou elektrickou energii. Jedná se tedy o velice dobrou technologii, která by mohla pomoci udržovat budovy v horkých oblastech chladné, a to bez využití klimatizace, jejíž provoz dnes celosvětově spotřebovává přibližně pětinu eletrické energie.

Celý systém pohání dvě hlavní síly, kterými je přicházející vítr a také změna tlaku vzduchu, který se mění v závislosti na okolní teplotě. Ve chvíli, kdy lapač vítr zachytí, proudí celou budovou a teplý vzduch zevnitř odchází další věží nebo větracím otvorem. Celý systém je tedy velice jednoduchý a také účinný, veškeré nečistoty ve vzduchu jsou přitom zachyceny v dolní části věže, takže do budovy už neproudí.

Něteré západní země už podobné systémy využívají a je pravděpodobné, že lapače větru mohou v budoucích desetiletích zažít renesanci. Například ve Velké Británii bylo koncem 20. století nainstalováno nejméně 7 tisíc systémů založených na lapání větru.

Zdroj: BBC, Wikipedia

Mohlo by vás zajímat

Reklama