• redakce
  • Komerční sdělení
  • 17. června 2021
  • 08:12

Eco-friendly kancelář? Nečekejte na budoucnost, zařiďte si ji

 
Další 1 fotografie v galerii
Některá elektronická zařízení spotřebovávají energii i tehdy, když jsou vypnutá / archiv klienta
Nejen domácnost, ale i pracoviště může být ekologicky přátelské. Jak zařídit pracovnu či kancelář a změnit své chování, pokud chcete docílit prospěšné změny? S ohledem na planetu stačí využít našich 10 tipů, aby se vám pracovalo lépe – a s čistým svědomím.

Ekologický přístup a změna kanceláře? Možná si řeknete, že takový zásah vyžaduje velkou investici. Máme pro vás skvělou zprávu – vlastně ani ne. Vše je totiž o malých krůčcích, které postupně povedou k velké změně. Proč? Protože každý krok se počítá, ať už začnete jakkoli.

1. Méně papírů, více nadšení

Kdepak papíry, když je dnes běžné posílat smlouvy a dokumenty ekologicky. Snižte tisk a vše, co není třeba tisknout, netiskněte. To však neznamená, že nesmíte tisknout vůbec. Prostě jen omezte spotřebu papírů na minimum. Ušetříte nejen životní prostředí, ale i náklady na tisk. Hotovo!

2. Tisknout můžete ekologicky

Dobře to víme – bez tiskárny to tak úplně na 100 % nejde. A právě proto je dobré se zamyslet, jaký krok směrem k ekologii udělat v kategorii nutného a nezbytného tisku. I tady je několik tipů, kterými se můžete řídit. Především je vhodné vybrat tiskárnu, která není energeticky náročná. Úsporný přístroj je ale třeba krmit – nevyhazujte peníze koupí originálních tonerů a cartridgí. Vsaďte na alternativní tonery a jejich výhody. To jsou kompatibilní náplně, za které ušetříte nejen při jejich pořízení, ale i při tisku. Zvládnou toho hodně a vydrží dlouho.
 
POZOR: Ať už originální nebo kompatibilní tonery, vždy vybírejte produkty pro značku tiskárny. Do tiskárny HP volte náplně do tiskáren HP. Předejdete možnému poškození.
 
TIP: Některé tonery výrobci vykupují. Buď je za vás ekologicky zlikvidují, nebo je naopak znovu naplní. Nevyhazujte je dříve, než se poradíte s prodejcem.

3. Nakupujte ekonomicky

Pravidelně dokupujete do kanceláře materiál, nápoje, potřeby a podobně? Napadlo vás někdy, kolik jízd tak musíte vy nebo prodejce absolvovat? Prostě a jednoduše vsaďte na množstevní nákupy. Ušetříte peníze i životní prostředí. A hlavně – budete mít méně starostí.

4. Vypínejte přístroje

Některá elektronická zařízení spotřebovávají energii i tehdy, když jsou vypnutá. Pokud tedy opouštíte kancelář, zejména pak na delší čas, vždy odpojte zařízení ze zásuvky, pokud je to možné. Navíc budete mít jistotu, že se nic nemůže stát, zatímco jste nepřítomni.

5. Vybírejte pečlivě

Od koho nakupujete vybavení do kanceláře? Vybírejte si své dodavatele pečlivě. I malé odchylky cen při pravidelných nebo větších nákupech uspoří finance, ale i čas. A co je nejdůležitější? Sledujte příběhy prodejců, jejich postoj k životnímu prostředí. Možná je ideální čas zvolit si ty pravé! Takové, kteří s vámi budou sdílet nadšení a lásku k planetě.

6. Recyklace, recyklace a zase recyklace

Ještě netřídíte odpad? Pokud odpovíte ne, je ideální čas začít. Pořiďte nádoby na tříděný odpad a motivujte i své okolí. Nejen papír se dá recyklovat, zbavit se můžete i plastů či skla. Malý krok, velký dopad na životní prostředí.

7. Omezte klimatizaci

Topení a klimatizace jsou sice nezbytnými společníky v kanceláři a na pracovišti, ale ideálně ve spojení s termostatem, kterým je můžete ovládat a měnit teplotu o desetiny čísel stupňů. Tak, abyste mohli regulovat teplotu snadno a rychle. A nezapomeňte – všichni by se měli cítit příjemně.

8. Přivítejte denní světlo

Denní světlo je důležité pro produktivitu a zdravé oči. Chcete-li, aby se vám dobře pracovalo, omezte umělé osvětlení a pozvěte slunce na návštěvu. A že to prostor a okna neumožňují? Pak alespoň vsaďte na kvalitní úsporné svícení.

9. LED osvětlení

Pokud je potřeba svítit, posviťte si na úsporné možnosti. Chytré LED osvětlení je ideálním řešením pro vaši kancelář. Nadčasová moderní svítidla totiž dokážou regulovat svit podle míry denního světla. Pořiďte vhodné žárovky a budete mít jistotu, že je o vás a vaše potřeby dobře postaráno. Úsporně, ale bez kompromisů pro životní prostředí.

10. Motivace a vzdělání

A nakonec? Nezapomeňte své zkušenosti a přístup sdílet. Namotivujete tak i další lidi, kteří budou nadšení z vašich eco-friendly opatření. Pravidelně se společně vzdělávejte, hledejte cesty a hlavně – stůjte si za každým malým krokem. Z respektu k planetě, na které žijete.

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Komerční sdělení

Škoda Karoq: Rodinný dobrodruh

redakce