Sankce za předčasné ukončení smlouvy s mobilním operátorem konečně odpadnou

Lhůta pro přenos telefonního čísla činí v současné době 10 dnů od doručení výpovědi / Pixabay
V následujícím půlroce chystá změnit mobilního operátora dle průzkumů až třetina Čechů. Největším strašákem spojeným s touto změnou bývají sankce za předčasné ukončení smlouvy. A právě sankce budou jedním z hlavních bodů, které bude řešit dubnová novela telekomunikačního zákona.

Od 1. dubna 2020 začne platit novela Zákona o elektronických komunikacích, která posílí postavení spotřebitele vůči mobilním operátorům. Řada lidí však o této skutečnosti vůbec neví.

Novela zákona přinese na mobilní trh největší změny v oblasti sankcí za předčasné ukončení smlouvy, rychlosti přenosu čísla a zjednodušení administrativy při změně operátora.

„K přechodu k jinému operátorovi musí dát nyní zákazník výpověď tomu stávajícímu a poté uzavřít smlouvu s novým. Podle novely se zákazník rovnou obrátí na operátora, k němuž chce přejít, a ten za něj celý přechod vyřeší,“ vysvětluje Jan Mazák z portálu Ušetřeno.cz.

Lhůta pro přenos telefonního čísla činí v současné době 10 dnů od doručení výpovědi. Nově už to budou jen 2 dny. Přenesení čísla je bezplatné.

Pokud chce nyní zákazník vypovědět smlouvu se závazkem dříve, může mu operátor naúčtovat 20 % paušálů zbývajících do konce smlouvy. Pokud ji zákazník vypoví do 3 měsíců, operátor mu bude smět vyměřit pokutu nanejvýš 5 % zbývající paušálů.

Vypoví-li smlouvu až po 3 měsících, nezaplatí už vůbec nic. Co se nezmění, je možnost operátora vymáhat slevu, kterou zákazníkovi v rámci závazku poskytl na nový mobil.

Mohlo by vás zajímat

Reklama