Nevystavujte smartphony a notebooky vysokým teplotám, může dojít k nevratnému poškození baterie

Hlavní pravidlo zní, vždy používejte originální nabíječku / Pixabay
Baterie v současných moderních zařízeních, jako jsou notebooky, tablety, chytré telefony, e-čtečky nebo fitness trackery, se mohou vlivem přehřátí nafouknout a až zdvojnásobit svou velikost.

Škodí jim blízkost topného tělesa, ale také přímé slunce nebo pokud je v horkém dni ponecháte v rozpáleném autě. Baterie při přehřátí produkují plyn a mohou se začít nafukovat.

Může přitom dojít k vyboulení nebo popraskání samotného zařízení. Správné zacházení si však zaslouží všechny druhy baterií, pokud chcete, aby vám bezpečně a spolehlivě sloužily.

„Lithium-iontové a lithium-polymerové baterie, které jsou v těchto zařízeních obsažené, mají mnoho výhod, například vysokou hustotu energie a minimální samovybíjení. Ale mají i své nevýhody – především v oblasti bezpečnosti.Problém je také v přítomnosti organických rozpouštědel, která jsou za přístupu kyslíku hořlavá, protože mají neobyčejně nízkou teplotu vzplanutí,“ říká PetrKratochvíl ze společnosti ECOBAT, která v ČR zajišťuje sběr a recyklaci baterií.

Pokud se člověk setká s nafouknutou nebo jinak poškozenou baterií, hlavní pravidlo zní zařízení vypněte a nesnažte se z něj baterii demontovat nebo ji propichovat. Plyn, který by se z ní uvolnil, je nejen hořlavý, ale také nezdravý. Raději celé zařízení, včetně baterie, doneste do odborného servisu.

Prevence je základ aneb co dělat, aby se vám z baterie nestal balón?

  • Nevystavujte zařízení s bateriemi vysokým teplotám. Neměly by se vyskytovat u zdroje tepla, na přímém slunci nebo v přehřátém prostředí. Mohou se však přehřát i v mobilu nebo notebooku při dlouhotrvajícím herním maratonu.
  • Pokud baterie nebo zařízení delší dobu nepoužíváte, skladujte je na chladném a suchém místě.
  • Vždy používejte originální nabíječku. Pokud je poškozená, kupte stejnou značku a typ.
  • Vyměňte staré baterie. Pokud zjistíte, že se vaše baterie rychle vybíjí, je nejlepší, když ji vyměníte.
  • Nenechávejte zařízení stále připojené. Jakmile je baterie nabitá, přestane se automaticky nabíjet. Doporučuje se však čas od času zařízení odpojit od sítě a baterii skutečně používat, aby mohla správně fungovat.

Při sběru vyřazených lithiových baterií nebo použitého elektrozařízení s těmito bateriemi je velice obtížné zabránit jejich mechanickému poškození nebo vzájemnému zkratování. Zahřátí lithiových článků a reakce obsažených chemických látek s kyslíkem vedou k požárům a explozím.

Mohlo by vás zajímat

Reklama