Apple dnes vydá nový iOS 14 s přepracovanou domovskou obrazovkou a galerií widgetů pro iPhone

Přepracovaná domovská obrazovka znovu zavádí widgety, které lze umístit vedle aplikací / Apple
Po měsících očekávání vydá Apple nový iOS 14 právě dnes, tedy ve středu 16. září. Oznámil to během včerejší konference „Time Flies“ (Čas letí), kde také představil nové hodinky Watch Series 6, iPad Air a iPad 8. generace.

Tento software bude k dispozici pro iPhone 6s a vyšší, uživatelům umožní přístup k přepracované domovské obrazovce, galerii widgetů a klipům aplikací spolu s novým rozhraním Siri.

Apple uvede na trh také iPadOS 14, který aktualizuje Apple Pencil, což mu umožní například převést rukopis na text a kromě standardní anglické abecedy rozpoznává i čínské znaky.

V novém iOS 14 nebude chybět knihovna aplikací, která uživatelům umožňuje snadnější přístup k jejich aplikacím, aniž by museli procházet nekonečnými stránkami. Tato funkce automaticky organizuje aplikace na základě seskupování podobných aplikací - například stahuje hry Apple Arcade do jednoho tlačítka. Navíc aplikace (nebo jejich části) půjdou využívat i bez jejich stahování (funkce App Clips).

Přepracovaná domovská obrazovka znovu zavádí widgety, které lze umístit vedle aplikací. Widget počasí například umožní uživatelům sledovat jejich domovské obrazovky, aby zkontrolovali počasí, aniž by museli aplikaci otevírat jednotlivě. Uživatelé mohou přidávat nebo mazat widgety v galerii.

Apple také představil celosystémovou funkci obrazu pro videa iOS. Podobně jako v systému macOS bude tato funkce překrývat videa nad jinými aplikacemi, takže uživatelé mohou pokračovat v jejich sledování při psaní textových zpráv nebo během plnění jiných úkolů. Velikost okna lze upravit a sbalit do boku obrazovky pro přehrávání na pozadí. Poprvé v historii umožní iOS 14 uživatelům nastavit vlastní výchozí aplikace pro procházení webu a e-mail, už nenutí uživatele držet se vlastních nativních aplikací, Safari a Apple Mail. 

Apple přepracoval i svého hlasového asistenta Siri. Nový design se hlásí malou bublinou ve spodní části obrazovky, která vám dá vědět, že Siri funguje. Siri také bude moci poprvé posílat hlasové zprávy. Uživatelé mohou aktivovat Siri a poté diktovat zprávu stejným způsobem jako u standardní textové zprávy.

iOS 14 představí také novou aplikaci Překladač, která dokáže přijímat textové nebo diktované zvukové zprávy a převádět je hned do 11 různých jazyků.

Mohlo by vás zajímat

Reklama