5 tipů pro rodiče, jak dítěti nastavit nový mobilní telefon

Zákonný věk pro vytvoření účtu v mobilním operačním systému se stát od státu liší / Pixabay
Mobilní telefony jsou v dnešním propojeném světě stále častějším vánočním dárkem, a to už nikoli jako drahá hračka, ale více méně nutnost. Pomáhají rodičům zůstat v kontaktu s dětmi, a ty se zase učí lépe chápat nové technologie.

Jakmile rodiče pečlivě zváží všechna pro a proti a rozhodnou se pro něj, stane se z něj patrně nejžádanější dárek pod stromečkem. Rozhodnutím dát dítěti k Vánocům smartphone ale rodičovská role nekončí – musíte jej také správě nastavit a zabezpečit.

Mobilní telefony jsou totiž stále častějším terčem kybernetických útoků a různých podvodných kampaní. Přinášíme 5 tipů, jak chytře nakonfigurovat mobilní telefon, než ho děti rozbalí pod stromečkem:

Správa účtu podle místní legislativy

Zákonný věk pro vytvoření účtu v mobilním operačním systému se stát od státu liší – například v některých evropských regionech je to možné až od 14 let. Pro nezletilé děti je možné vytvořit samostatný účet propojený s účty rodičů.

Tímto způsobem rodiče neporušují podmínky služby a mají kontrolu nad účtem, zatímco děti mají přístup ke všem povoleným službám. Z bezpečnostních důvodů si rodiče mohou také nechat posílat upozornění na případy, kdy se někdo přihlásí k účtu z neznámého zařízení nebo se pokusí resetovat heslo.

Založení rodinné skupiny

Vytvořením rodinného účtu můžete ohlídat nákupy svého dítěte a sdílet hry, knihy nebo televizní pořady – mediální obsah zůstává diverzifikovaný a přizpůsobený zájmům dětí, a zároveň je možné zablokovat nežádoucí obsah a nevhodné aplikace. Díky rodičovské kontrole zůstává používání mobilního zařízení v souladu s věkovými omezeními pro hry a filmy.

Kontrola používání internetu

„S velkou mocí přichází i velká odpovědnost“ – a odpovědnému používání dostupných prostředků se musí lidé často nejprve naučit. Svoboda a možnosti poskytované internetem mají ale i svoje stinné stránky. Tato rizika a potenciální problémy je však možné zmírnit pomocí vhodných kontrol a omezení.

Ochrana smartphonu před bezpečnostními hrozbami

Kontrola a dodržování zásad jsou dobrá opatření, ale neměli byste přehlížet ani robustní bezpečnostní softwarová řešení a nainstalovat nějakou aplikaci rodičovské kontroly. Všestranné řešení rodičovské kontroly, jako je například "Kaspersky Safe Kids", pomáhá nejen regulovat aktivity dítěte na chytrém telefonu nebo počítači, ale zároveň je chrání před různými bezpečnostními riziky a kybernetickými hrozbami.

Ochraňte dítě i v reálném světě

Je důležité udržet děti v kontaktu s reálným světem a zajistit, aby netrávily veškerý svůj čas on-line. Když jsou děti někde venku, můžete sledovat jejich polohu pomocí řešení rodičovské kontroly – GPS sledovače, který vás informuje o poloze dítěte a pomůže vám ho najít na on-line mapě v reálném čase.

Větší klid vám mohou pomoci zajistit také další funkce, například vymezení bezpečné oblasti a varování při jejím překročení nebo upozornění na brzké vybití baterie telefonu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama