Bankovní trojan Flubot nakazil podle expertů přes 60 000 zařízení

Příchozí SMS vybízí ke sledování zásilky prostřednictvím odkazu, jenž však uživatele přesměruje na stažení infikované aplikace / Pixabay
Více než 60 tisíc zařízení se systémem Android po celém světě infikoval malware Flubot. Tento bankovní trojan se šíří prostřednictvím SMS zpráv, které napodobují zprávy od přepravních firem.

Uživatele vybízí ke sledování zásilky prostřednictvím odkazu, jenž je však přesměruje na stažení infikované aplikace. Ta útočníkům poskytne všechny kontakty uživatele, které následně obdrží podobné zprávy.

Kromě toho se může Flubot prioritně zobrazit nad všemi ostatními otevřenými aplikacemi a napodobit tak např. bankovní portál, čímž od méně pozorných uživatelů získá přístup k jejich bankovním údajům.

Nebezpečný malware Flubot se v současnosti šíří zejména v Itálii, Španělsku, Německu, Maďarsku, Polsku a Velké Británii, dá se však předpokládat, že se může již brzy objevit i v České republice.

Uživatelé by proto měli mít na svých zařízeních nainstalovaný antivirus a dávat si větší pozor na podezřelé SMS zprávy, zejména pokud obsahují odkazy.

Mohlo by vás zajímat

Reklama