Veřejná online úložiště se stávají bezpečnostním rizikem: Například na Ulož.to najdete smlouvy i rodná čísla

Mezi veřejně dostupnými soubory jsou i zdravotní dokumentace včetně fotografií / Pixabay
Nejnovější analýza odhalila na serveru Ulož.to stovky firemních přístupových hesel, rodných čísel i pracovních smluv. Ty nahrávají na veřejná úložiště nejčastěji sami zaměstnanci v rámci zálohování nebo sdílení souborů.

Nalezené dokumenty odhalily například také emailovou komunikaci plastické chirurgie včetně jmen pacientů, diagnóz a informací ze zdravotních konzultací. Nechyběly ani fotografie.

Citlivé firemní informace mají na uložištích například také společnosti z oblasti farmacie, zdravotnictví, ale i účetní a IT společnosti. Bezpečnostní experti analyzovali přes 15 tisíc souborů nahraných na Ulož.to. Jako jednu z největších hrozeb identifikoval nahrávání e-mailové komunikace na veřejné úložiště, přičemž tyto soubory obsahovaly další tisíce příloh.

Z celkového počtu 112 záloh Outlooku byl heslem chráněn pouze jeden soubor. Analyzované soubory přitom obsahovaly citlivé informace o více než tisícovce firem.

Analýza tak odhalila velké množství snadno veřejně dostupných citlivých firemních dat. „Zneužití nalezených dat může mít pro dané společnosti destrukční následky. Veřejná úložiště představují pro firmy velké riziko, protože data sem nahrávají často sami zaměstnanci bez jakékoliv kontroly,“ vysvětluje ředitel společnosti Sodat Jan Vobruba.

Mezi veřejně dostupnými soubory jsou například zdravotní dokumentace včetně fotografií pacientů nejmenované plastické chirurgie. Dohledat bylo možné i komunikaci s pacienty nebo přístupová hesla. Analýza odhalila i výplatní pásky zaměstnanců, které zpracovávala mzdová společnost.

Soubory obsahují také rodná čísla a daňová přiznání. Data se na veřejná úložiště dostávají nejčastěji jako zálohované soubory. Podle analýzy některé společnosti prováděly zálohy tímto způsobem opakovaně. Častým argumentem pro využití online úložiště je fakt, že uživatele tuto službu popisují jako bezplatnou a neomezenou.

Mohlo by vás zajímat

Reklama