Na Čechy míří další vlna vyděračských e-mailů: Jak se jednoduše bránit?

Podle odborníků je výběr obětí spíše náhodný / Pixabay
Odborníci varují před další vlnou podvodných e-mailů, které cílí na české uživatele. Útočníci se je snaží vydírat výhružkou zveřejnění videozáznamu uživatele v choulostivých situacích.

Bezpečnostní experti společnosti ESET upozorňují, že se jedná o podvod. Podobná vlna podvodných zpráv se objevuje v České republice poměrně často, naposledy v únoru letošního roku.

Útočník se v česky psaném textu obětem snaží namluvit, že již měsíce sleduje jejich počítač, má k dispozici seznam kontaktů, soubory a především inkriminující video nahrávku. Zároveň je v e-mailu varuje, že pokud nezaplatí částku 13 500 korun v bitcoinech, video rozešle na všechny kontakty, které z napadeného e-mailového účtu získal.

Oproti obdobným zprávám z minulosti je nynější útok propracovanější. Stejně jako v minulosti požaduje platbu v bitcoinech. E-mail ale hovoří plynulou a správnou češtinou, částka je specifikována v korunách namísto eur, pro platbu posílá obětem QR kód, aby nemuseli přepisovat přesnou adresu peneženky. Mnoho uživatelů se tak může nechat zmást.

Podle odborníků je výběr obětí spíše náhodný. Útočníci podle něj rozesílají podobné zprávy na masy lidí a čekají, kdo se chytí. Proti vlně podvodných e-mailů už na Facebookových stránkách vydala varování i Policie České republiky.

A jak tedy nenaletět na podvodný e-mail? Hlavně zachovejte klid a rozvahu zejména v případech, kdy útočník naléhá na rychlou odpověď. Na e-mail neodpovídejte, neotvírejte přílohy a neklikejte na odkazy v textu. Pokud útočník uvádí Vaše heslo, změňte si ho. Podvodný e-mail označte jako spam a smažte jej. Nakonec si raději zkontrolujte své zařízení aktuální verzí bezpečnostního softwaru.

Mohlo by vás zajímat

Reklama