Řada rizik ukrytých v USB: Z nuly na škvarek za pět sekund

Řešením, kromě spolehlivé antivirové ochrany, je i prevence / Pixabay
Pokud jste tedy někdy na ulici, ve škole, nebo v zaměstnání našli flashku, o které nic nevíte, tak potlačte to nesnesitelné nutkání zjistit, co skrývá ve svých útrobách.

Důležité pravidlo, které mějte na paměti vždy, ne pouze při kontaktu s externími médii – jednejte s technologiemi jako s něčím, čemu nikdy nelze stoprocentně důvěřovat. Proto příště, až se vám dostane do rukou neznámé USB zařízení, tak si zkuste představit, že místo něj držíte nalezenou injekční stříkačku.

Čínský internetový obchod, rok 2019. Za cenu šesti dolarů lze celkem bez obtíží koupit nový, líbivě vyhlížející USB flash disk. Přidaná hodnota, které se vám spolu s ním dostane, už tak moc líbivá není. To, co se před pár sekundami tvářilo jako externí disk, se po připojení k počítači změní v důmyslné elektrické křeslo, které vaše zařízení v onen příslovečný škvarek promění za pár sekund.

Důležitá je proto prevence. Například zaměstnanci jedné firmy si prostřednictvím externích médií přenášeli do firemních počítačů hudbu, filmy, fotografie a další software, který byl v mnoha případech napadený viry. Jelikož tato společnost neměla spolehlivě dořešenou antivirovou ochranu, tak po určité době přestal zavirovaný systém fungovat a plně zaměstnal IT oddělení po dobu několika týdnů. 

Řešením, kromě spolehlivé antivirové ochrany, je i prevence toho, aby se zavirované soubory nemohly do firemní sítě jak dostat. To může spočívat v zavedení bezpečnostních systémů. „Pomocí našeho softwaru SODAT Protection & Analytics jsme v některých případech přistoupili k zákazu připojování neznámých výměnných zařízení a spouštění EXE souborů z periférií, jelikož obojí představuje reálnou bezpečnostní hrozbu. Tímto opatřením navíc bráníme instalaci jakéhokoliv softwaru ze strany uživatelů kromě pověřených IT pracovníků," uvádí bezpečnostní expert Jan Vobruba. 
 
I kdyby bylo takové výměnné médium infikováno, tak jsou firemní přístroje v bezpečí, protože neumožní jejich připojení. V první řadě se ale seznamte s bezpečnostními směrnicemi vaší firmy - noste tedy vlastní nabíječky, používejte důvěryhodný hardware, dodržujte jednoduchá pravidla a zejména užívejte zdravého lidského rozumu, protože před vlastní hloupostí se dokážete ochránit jenom vy sami.

Mohlo by vás zajímat

Reklama