Několik jednoduchých způsobů, jak zabezpečit data na „flešce“

Viry se mohou do vašeho zařízení přenést ihned po připojení do USB portu / Pixabay
Přenosné USB disky jsou užitečné jak v běžném, tak i pracovním životě. Data, které na ně ukládáme jsou často cenná a důvěrná. Jak používat tato média uvážlivě a bezpečně?

Podle nejnovějších průzkumů téměř polovina lidí, kteří najdou USB flash disk s neznámým obsahem, jej bez většího přemýšlení vloží do počítače. V tomto případě zvědavost vítězí nad zdravým rozumem, což může vést k vážným důsledkům.

Neznámá „fleška“ může být infikována škodlivým softwarem. Tento software může sloužit k získávání přístupu k souborům, krádeži dat, vydírání nebo sledování uživatele. Chcete-li se vyhnout tomuto typu nepříjemností, buďte opatrní a dejte si pozor co připojujete ke svému počítači. Pokud chcete mít jistotu, je vhodné „flešku“ před spuštěním zkontrolovat pomocí antivirového programu. Nezapomeňte předtím vypnout funkci automatického spouštění.

Nejen používání neznámých médií může být nebezpečné. Rizikem je také připojenování „flešky“ k počítačům na veřejných místech, jako jsou např. knihovny, školy nebo veřejné kopírky.

Viry se mohou do vašeho zařízení přenést ihned po připojení do USB portu. Lepší je proto vyhýbat se počítačům, které vám nejsou známy. Pokud není vyhnutí, je dobré prověřit podezřelý počítač pomocí antivirového programu nebo online skeneru.

Kromě opatrnosti a používání zdravého rozumu je také vhodné zabezpečit přístup k vašim datům. Nejpopulárnějším způsobem ochrany informací uložených na USB klíči, pro případ krádeže nebo ztráty, je šifrování. Jeho použitím znemožníte číst obsah média osobě, která nezná heslo.

Pro šifrování lze použít bezplatný software, heslem můžete zabezpečit celý nosič nebo pouze data, na kterých vám záleží.

Mohlo by vás zajímat

Reklama