Hromadný úprk z WhatsAppu se nekonal, přestože počet uživatelů aplikace Signal stoupl o 80 %

Původní strategií komunikační aplikace WhatsApp bylo bezpečné zasílání soukromých šifrovaných zpráv / Pixabay
Na začátku ledna vzbudila vlnu nevole aktualizace zásad ochrany osobních údajů komunikační platformy WhatsApp. Na protest nebo dokonce na popud Elona Muska zažily alternativní platformy Signal a Telegram raketový nárůst uživatelů.

Mohlo by to budit dojem, že se blíží konec fungování WhatsAppu. Proto se specialisté společnosti Wandera rozhodli analyzovat aktuální data související s používáním chatovacích platforem, jako je WhatsApp, Messenger, Telegram nebo Signal.

Facebook shromažďuje enormní množství uživatelských dat a je známo, že společnost je historicky bez svolení sdílela se třetími stranami. Nejde přímo o obsah vašich zpráv ani o to co říkáte nahlas (vyvrátili jsme teorii, že nás telefony odposlouchávají). Facebooku jde spíše o metadata, jako kde se nacházíte, k jaké Wi-Fi síti se připojujete nebo s kým nejvíce komunikuje. Navíc sledovací kód má přehled nad vaši online aktivitou a nákupy i mimo prostředí Facebooku. 

To však neznamená, že je něco špatného na tom, že Facebook shromažďuje určitou úroveň dat, aby lépe sloužil svým uživatelům. Ať už vám záleží na vašem online soukromí, nebo ne, vy jako uživatel byste měl mít právo vědět a kontrolovat, jaké informace jsou shromažďovány a sdíleny.

Původní strategií komunikační aplikace WhatsApp bylo bezpečné zasílání soukromých šifrovaných zpráv. Když tedy začátkem ledna společnost WhatsApp oznámila aktualizaci zásad ochrany osobních údajů, ve které byla nová část o sdílení metadat s facebookem za účelem přesnějšího cílení reklam, strhla se velká nevole uživatelů, která vedla k raketovému vzestupu konkurenčních aplikací jako je Signal nebo Telegram.

Termín pro uvedení nových podmínek v platnost byl původně 8. února. Právě kvůli nespokojenosti uživatelů nakonec WhatsApp přesunul tento termín na 15. května.

Nárůst uživatelů WhatsAppu a Signalu byl až do začátku ledna vcelku konstantní. Po zveřejnění nových podmínek právě na začátkem ledna, došlo k nárůstu denních uživatelů u Signalu o více než 80 %.

Ačkoli Signal zaznamenal minulý měsíc prudký růst, stále má pouze zhruba 2 % denních uživatelů WhatsAppu. Uživatelé pravděpodobně neopustí WhatsApp okamžitě. Dokud nepřejde k alternativám jako je Signal nebo Telegram většina potřebných kontaktů, tak dokáží uživatelé WhatsAppu odpustit netransparentnost i sdílení dat s Facebookem.

Mohlo by vás zajímat

Reklama