Vědci pravděpodobně zachytili první obraz černé díry v Mléčné dráze

 
Další 2 fotografie v galerii
Až dosud nebyla nikdy pozorována černá díra / Pixabay
Astronomové tvrdí, že dalekohledem pořídili první zaznamenaný snímek siluety černé díry. Pokud je to pravda, šlo by o obrovský průlom. Letos by měly být odhaleny očekávané údaje.

Astronomové pozorovali dva primární cíle, včetně Střelce A* (silně zářící a kompaktní zdroj radiového záření uprostřed Mléčné dráhy) a M87 ve hvězdokupě galaxií Virgo. Pozorování těchto černých děr byla provedena v rámci projektu nazvaného Event Horizon Telescope (EHT), série pozorování dalekohledy po celé Zemi.

Spolupráce v rámci EHT probíhá v rámci analýzy výsledků z prvního úplného zpracování dat z roku 2017, které by měly být letos odhaleny. Vedoucí vědecký pracovník projektu naznačil, že může obsahovat průkopnický obraz, ale zatím se k němu nemohl vyjádřit.

Sera Markoffová, profesorka teoretické astrofyziky a astropartikulární fyziky na univerzitě v Amsterdamu, vede pracovní skupiny EHT Multiwavelength. Podle ní není jisté, zda jde opravdu o obraz černé díry, ale pokud se podaří vytvořit, byl by to pro astrofyziku obrovský objev, na kterém vědci pracují už více než 20 let.

Stejně jako u všech dat ze Střelce A*, i zde ale musí nejdříve dojít k procesu revidování. „Vidět tyto černé díry na obloze je ekvivalentní pohledu na hlavičku kolíčku v New Yorku, když sedíte v Amsterdamu,“ říká Markoffová. „Podařilo se nám ale získat velmi kvalitní data s velmi vysokým rozlišením potřebná k pozorování stínu, pokud tam skutečně existuje,“ dodává optimisticky.

Až dosud nebyla nikdy pozorována černá díra. Hlavní překážkou je to, že jsou tak kompaktní, že by bylo potřeba mít dalekohled o velikosti Země, aby šlo získat obraz černé díry nejbližší naší planetě. Horizont Telescope používá 15 až 20 teleskopických systémů po celém světě, aby společně sledovaly černé díry.

Dalekohledy musí být zaměřeny ve směru černé díry a měřit radiové vlny, které jsou uloženy na okrajích pevných disků. Každý dalekohled nabízí individuální pozorování z jiné oblasti, napříč jižním pólem, Evropou, Jižní Amerikou, Afrikou, Severní Amerikou a Austrálií. Získaná data rádiových vln jsou pak kompletně uložena na superpočítači. Kromě toho, že dalekohledy poskytují přehled o tom, jak černé díry vypadají, údaje z nich by mohly poskytnout fascinující pohled i na to, jak fungují.

Mohlo by vás zajímat

Reklama