Na Havaji spatřili potápěči největšího žraloka bílého v historii

 
Další 3 fotografie v galerii
Modrá hlubina již byla viděna v Mexiku v roce 2013 / Pixabay
Nejsou to skutečně žádná milá koťata, není náhoda, že se jim říká i žraloci lidožraví. Drží se v pobřežních vodách a jejich maximální délka bývá okolo sedmi metrů. Hmotnost může být teoreticky až tři tuny. Žijí pak zhruba stejně dlouho jako člověk (cca 70 let).

Ten, co se ukázal u Havajských ostrovů, je ženského pohlaví a měl 2,5 tuny, byl starý asi padesát let a měl délku těla těsně nad šest metrů (tj. třeba výška dospělé žirafy).

Starším mezi námi se asi vybavil legendární film „Čelisti", nicméně potápěči se naštěstí zachovali jako absolutní profesionálové. Kdyby se tak totiž nerozhodli, nemáme další úžasné snímky a videa tohoto vodního tvora.

Žraločí obryně byla pojmenována „Deep Blue" („Sytě modrá" či také „Modrá hlubina"). Jak se na takovou obryni sluší, nepřišla se jen tak ukázat lidem, ale důvodem její návštěvy bylo to, že si dala kousek mrtvého vorvaně obrovského.

Mimochodem, toto ovšem nebylo první setkání s naší civilizací z její strany – Modrá hlubina již byla viděna v Mexiku v roce 2013, kdy na ni byl umístěn sledovací modul, takže ji jednak je možné identifikovat a za druhé i sledovat její cesty. 

Jako první se do její blízkosti (riskujíce přitom život) vydali fotograf Juan Oliphant a námořní biolog Ocean Ramsey, jež uvedli na Instagram k fotkám: „Osobní setkání z očí do očí s Modrou hlubinou anebo také dnes jednoznačně největším žralokem bílým světa. Jsme stále trochu v šoku, že jsme s tímto úžasným zvířetem strávili skoro celý den ve vodě. Doufám, že moje snímky pomohu lidem se více zamyslet nad jejich vnímáním žraloků a uvědomí si, jak krásná to jsou zvířata, navíc jak jsou v přírodě nezbytní. Je nutné vnímat jejich krásu a ochraňovat je a respektovat."
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama