Pravidelný sex snižuje krevní tlak, dokazují to nové vědecké studie

 
Další 2 fotografie v galerii
Sex na tlak funguje díky tomu, že zvyšuje hladinu hormonu oxytocinu / Pixabay
Vědci tvrdí, že pravidelný kvalitní sex má na zdraví člověka velmi pozitivní účinky. Dokonce dokáže snižovat krevní tlak stejně úspěšně jako léky běžně užívané proti hypertenzi.

U dobrovolníků klesl krevní tlak až o 13 % den poté, co se milovali. Čím příjemnější je orgasmus, tím nižší je i tlak, uvádějí vědci. Došli k názoru, že pravidelný kvalitní sex může snížit vysoký krevní tlak se stejnou účinností, jako dostupné léky na vysoký krevní tlak.

Běžná léčba vysokého tlaku probíhá pomocí diuretik, tedy tablet na odvodnění. Dosahuje se při ní obdobných výsledků jako s pomocí dobrého sexu. 

Výzkumníci ze Státní univerzity v Gruzii hlásili: „Čím je příjemnější orgasmus, tím nižší jsou hodnoty tlaku den po pohlavním styku.“ Věří, že sex na tlak funguje díky tomu, že zvyšuje hladinu hormonu oxytocinu, který snižuje stres. Studie zveřejněná v časopise Sexual Medicine ukázala dobrovolníky, kteří měli sex, i když mají monitor srdce.

Zároveň také účastníci popisované studie hodnotili intenzitu svého orgasmu. Sílu prožitku orgasmu vyjádřili pomocí škály od 66 do 106. Průměrná hodnota činila 87. Zúčastnění měli na začátku testů průměrný systolický krevní tlak 115 mmHg. Po sexu klesla hodnota tlaku až o 17 mmHg.

Ostatně toto zjištění neslyšíme poprvé. Už v minulosti se objevila řada studií, které tvrdily, že pravidelný sex pomáhá tlumit riziko vysokého krevního tlaku. K tomu zjištění došla například studie prováděná na Michiganské univerzitě. Její výsledky byly publikovány v roce 2017 v časopise Journal of Health and Social Behavior. Léčbou vysokého tlaku se zabývala i studie vědců z Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru v americkém státě Maryland, ovšem z trochu jiného soudku. Zdejší badatelé ukázali, že sulfid dusnatý ovlivňuje tlak v případě hlodavců.

Myši, které měly v těle více tohoto plynu a uvolňovaly ho, vykazovaly nižší krevní tlak než ty, jejichž hladina uvedeného plynu byla nízká. Přitom sulfid dusnatý se vyskytuje i v lidském střevě. Není tedy vyloučeno, že nejenom sex, ale i obyčejné "prdy" také pomáhají snížit krevní tlak.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama