Na americkém kontinentě se šíří nebezpečná "zombie nemoc" jelenů: Panují obavy z přenosu na lidi

Například makak může zombie chorobu dostat po konzumaci infikovaného masa / Pixabay
Nová zpráva amerického CDC (Centers for Disease Control and Prevention - Centra pro kontrolu a prevenci) varuje, že smrtelná nemoc, která mění jeleny na zombie, se rozšířila již do 26 států. Panují obavy, že by se jednoho dne mohla přenést i na člověka.

Zombie jelení nemoc je infekce jelenů a losů, která způsobuje dramatickou ztrátu hmotnosti, koordinace a zvýšenou agresivitu. Dle CDC byla infekce hlášena ve 24 amerických státech a dvou kanadských provinciích. 

V severní Americe se šíří smrtelná infekce, která se stala známou jako „zombie jelení nemoc“, varuje nová zpráva. Onemocnění napadá mozek, míchu a další tkáně u jelenů a losů. Nakonec vede k úmrtí. Nejdříve ale zvíře dramaticky zhubne, ztratí koordinaci a stane se agresivním. 

Přestože varování o „zombie chorobě zvířat“ nabízí paralelu s epidemií nemoci šílených krav, dosud neexistují žádné důkazy o tom, že by lidé mohli být infikovaným masem nakaženi. Nemoc se poprvé objevila ve volné přírodě zhruba před 40 lety. U jelenů chovaných v zajetí ale byla pozorována již na konci šedesátých let minulého století. Daří se jí především v severním Coloradu a jižním Wyomingu.

Chronické onemocnění se vyskytuje jak u volně žijících zvířat, tak i u chovných zvířat a je známo, že má strašlivé účinky na ty kusy zvířat, které se jím infikují. K infikování ale může dojít i několik let předtím, než zvíře začne vykazovat příznaky nemoci.

Onemocnění získalo přezdívku podle bizarních příznaků, které způsobuje, včetně vystouplých žeber, protože způsobuje, že zvíře fyzicky doslova odpadne. Nedávná studie poprvé zjistila, že makak může tuto chorobu dostat po konzumaci infikovaného masa. To vyvolává strach, že by se brzy mohla objevit alternativa přenosná na člověka, i když to zatím není známo.

Podle CDC samostatná studie zjistila, že laboratorní myši s některými lidskými geny se mohou infikovat. Zatím se však nemoc omezuje pouze na savce a její výskyt zůstává v celonárodním měřítku relativně nízký. Ale pomalu a plynule se šíří.

„Na několika místech, kde bylo onemocnění zjištěno, může infekce překročit 10 procent (1 z 10 zvířat) a byly hlášeny i lokalizovaná ohniska infekce více než 25 procent (1 ze 4 zvířat),“ říká zpráva CDC. Míra infekce u některých jelenů v zajetí ale může být mnohem vyšší, a to u 79 % (téměř 4 z 5 zvířat) hlášených alespoň z jednoho stáda chovaného v zajetí.

Mohlo by vás zajímat

Reklama